art 209kk

• Autor wątku Autor wątku Rickmanka25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rickmanka25

Użytkownik
Odpowiedzi
163
Hej. Mam pytanie...dłużnik dostał roboty publiczne i płacenie bierzących alimentów na dziecko wyrokiem sądu...do robót się stosuje ale alimentów dalej nie płaci...Ale teraz zus płaci mu emeryturę z której komornik ściąga mu 60%
ale on nie płaci ponad to nic. Ja mam alimenty zasądzone 800zł miesięcznie z czego 500zł dostaje z fa w mopsie. Moje pytanie...czy ta emerytura to ma być spłata bieżących alimentów bo wydawało mi się ze to zaległe a bieżących nie płaci i płaci mi mops. Jak to wygląda bo już siły niemam na to wszystko????

Pytajnik.. napisał:
Po co? przecież je odrabia..
ponieważ jednocześnie kurator prowadzi sprawę spłaty alimentów w ramach kary ograniczenia wolności. Brak spłaty może skutkować wnioskiem o zarządzenie kary zastępczej. ( bo jak zrozumiałem z wpisu w wyroku jest obowiązek spłaty bieżącej alimentacji).

kgb14 napisał:
ponieważ jednocześnie kurator prowadzi sprawę spłaty alimentów w ramach kary ograniczenia wolności. Brak spłaty może skutkować wnioskiem o zarządzenie kary zastępczej. ( bo jak zrozumiałem z wpisu w wyroku jest obowiązek spłaty bieżącej alimentacji).

W tej sytuacji prawie nie możliwe... skąd niby skazany ma mieć pieniadze na życie jeżeli 60% zabiera mu komornik ? odpracowuje karę, powie, że nie ma pieniędzy na swoje życie i nie ma możliwości wpłacać więcej. Jest emerytem więc to już nie jest ktoś z 30 latami gdzie może sobie wziąć drugi etat..

Prawda jest taka, że ten art. jest irracjonalny. W większości wyroków kary są śmiesznie niskie a alimenciarz i tak nie bedzie płacił. Wyjedzie za granicę i bedzie miał wszystko w d... albo będzie brał pod stołem by uniknac komornika. Przypadki z autopsji.

Gdyby można było skazywać z tego art wielokrotnie... tak jak oszustwo, raz oszukałeś, jeden wyrok... A tutaj nie można popełnił tego samego przestępstwa kilkukrotnie bo jeżeli ktoś raz go popełnił to w lini czasu jest to jedno i to samo przestępstwo - dalej nie płaci.

@autorko
zapomnij o czymkolwiek, w Polsce wszyscy lubią krzyczeć jak wychowywać dzieci, czego uczyć, czego nie, ale nikt nie przejmuje się samotnymi matkami. Ojcowie są praktycznie bezkarni. Wystarczy, że wpłacą raz na kilka miesięcy kilkaset złotych lub kupią cokolwiek dla dziecka i szansa nawet na śmiesznie niski wyrok z pow. art jest zerowa.
Wystarczy poczytać wyroki sądów.

Ostatnia edycja:
Pytajnik.. napisał:
ale nikt nie przejmuje się samotnymi matkami. Ojcowie są praktycznie bezkarni.

Podobnie jak ojcowie mają prawie zerowe szanse, by dziecko pozostało przy ojcu po rozwodzie.
Ile jest instytucji pomagającym samotnym matkom? Ile ojcom, którzy nie mają z czego płacić alimentów? Pomagającym w walce o dziecko nie wspomnę. Odpowiesz?

kgb14 napisał:
Nie
Możesz zgłosić do kuratora prowadzącego sprawę wykonania tych godzin.

Dzwoniłam do kuratorki która na moje stwierdzenie że z emerytury potrącane są zaległe a płacić ma bieżące....powiedziała..ja nieiwme za jakie alimenty i jak to sobie komornik nazywa a niby z czego ma żyć ten pan...potrącają mu 60% i tyle. Chyba poprostu sama złoże wniosek do Sądu i zobaczymy co będzie, czytałam że nic że najgorsze jest nieodpracowywanie godzin społecznych a płacenie to....mniejsze zło(::)

5

Powrót