Art. 210 OP - czy coś się zmieniło w wykładni od stycznia?

• Autor wątku Autor wątku qpdb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qpdb

Użytkownik
Odpowiedzi
212
Czy od stycznia br. coś się zmieniło w odniesieniu do treści decyzji w podatku od nieruchomości w zakresie wykonania art. 210 OP?

Chodzi mi konkretnie o obligatoryjne dotychczas elementy decyzji dla jej ważności czyli art. 210 § 1 pkt. 8 i § 1a.

Czy wysyłanie w „nowym trybie” przez pocztę decyzji podatkowych, gdzie poczta sama sobie drukuje decyzje i dołącza tylko wydruk wskazujący, że dokument pochodzi od określonego urzędu jest wystarczające dla ważności decyzji, gdy w treści decyzji nie jest spełniony wymóg „nadruk imienia i nazwiska wraz ze stanowiskiem służbowym osoby upoważnionej do jej wydania”.

W naszej gminie zdaniem Wójta decyzja jest ważna bo się zmieniło prawo (bez konkretów) i teraz poczta drukuje i on już za to nie odpowiada bo nie ma wpływu i to zamyka sprawę. Natomiast poczta wskazuje jedynie źródło dokumentu czyli urząd z którego pismo pochodzi a nie nazwisko czy funkcję/stanowisko.

Aż sprawdziłam. U mnie wpisali normalnie tzn. jest nadrukowany Burmistrz jego imię i nazwisko. I skoro nie ma zmiany w ustawie to chyba musi być wpisane. Chociaż od stycznia to w temacie jest ogólny bajzel bo co to za idiotyzm żeby poczta drukowała i kopertowała decyzje i wszystkie pisma urzędowe. I kto będzie odpowiadał jak poczta popełni błąd?

Na marginesie skoro tyle pracy urzędnikom ubyło to ciekawe ilu zwolniono?

Decyzja w sprawie ustalenia zobowiązania podatkowego w podatku od nieruchomości sporządzana z wykorzystaniem systemu teleinformatycznego, może zamiast podpisu własnoręcznego osoby upoważnionej do jej wydania, zawierać podpis mechanicznie odtwarzany tej osoby lub nadruk imienia i nazwiska wraz ze stanowiskiem służbowym osoby upoważnionej do jej wydania (art. 210 par. 1a Ordynacji podatkowej).

qpdb napisał:
Czy od stycznia br. coś się zmieniło w odniesieniu do treści decyzji w podatku od nieruchomości w zakresie wykonania art. 210 OP?

Chodzi mi konkretnie o obligatoryjne dotychczas elementy decyzji dla jej ważności czyli art. 210 § 1 pkt. 8 i § 1a.

Moim zdaniem tutaj się nic nie zmieniło. Jeśli jest to tylko na Twojej decyzji to zapewne błąd techniczny. Gorzej jak na wszystkich, bo to oznacza, że Organ rozesłał do ludzi projekty decyzji a nie decyzje. Tylko zapewne większość tego nie zauważy.

Zapytaj Wójta, może nieświadomie uruchomił konsultacje społeczne nt. wysokości podatków w gminie i teraz czeka na opinie ws. projektów decyzji, albo np. postanowił przesyłając projekt decyzji zapewnić podatnikowi jako stronie postępowania podatkowego czynny w nim udział, w końcu to jego obowiązek który wprost wynika z OP? :oops:

Bionica napisał:
Na marginesie skoro tyle pracy urzędnikom ubyło to ciekawe ilu zwolniono?
Raczej zatrudnią kolejnych. Informatyzacja w administracji to zawsze dodatkowe etaty a nie ich redukcja jak w zdrowej gospodarce. Zobacz jak rozrosły się urzędy skarbowe odkąd są e-deklaracje , albo jak rozrósł się ZUS odkąd z ręcznych deklaracji przeszli na Płatnika.

Powrót