Art. 244. § 1 ???

• Autor wątku Autor wątku smOkers3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smOkers3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam

Zostałem złapany na niszczeniu mienia(malowanie sprejem tramwajów).
Na PROTOKOLE ZATRZYMANIA OSOBY MAM zaznaczone : "Art. 244. § 1 lecz natomiast na wezwaniu mam "Art. 288. § 1 ????
Jaka kara może grozić za coś takiego ?? Jest to mój pierwszy raz gdy ostałem złapany??

Powinien być faktycznie art. 288 par. 1 k.k. Sankcja ustawowa to od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności.

Ubocznie podpowiem Ci, że jeśli wartość zniszczonego mienia nie przekracza 250 zł wówczas odpowiadasz za wykroczenie z art. 124 par. 1 k.w. i grozi wtedy kara aresztu (5 do 30 dni), ograniczenia wolności lub grzywny. Dobra metoda obrony byłoby udowodnienie wartości zniszczonego mienia. Musisz pomyśleć ile powierzchni należy ponownie odmalować i jaki to będzie koszt.

hmmm powiem ci ze no trudno powiedzieć??
to już dawno było..a no liczę 3 takie boki tramwaju,znaczy się tył z lewej strony...
czyli mogą być zawiasy ?? czy coś innego mi bardziej grozi??? w sumie to 4 nas złapali..
Mam wezwanie na Komendę ,to nie wiem wsunie poco.. ja myślałem ze to już na sprawę??
Wiem że farba zejdzie bez problemu..i raczej nie trzeba było by odmalowywać..tylko że to już dawno było to nie wiem jak to się potoczy teraz ..hmmm??? :(

Daj datę zdarzenia. Co oznacza dawno?

z 3 miechy temu-4 możne

To wcale nie dawno. Myślałem, że z 5 lat minęło :D

Jak najbardziej może nastąpić warunkowe zawieszenie wykonania kary, przy czym Twój występek należy do kategorii chuligańskich i sąd może zawiesić wykonanie wobec Ciebie kary pozbawienia wolności w szczególnie uzasadnionych wypadkach (vide art. 69 par.4 k.k.).

Zależy jeszcze czy byłeś karany, ale to pewnie wiesz.

Na Twoim miejscu próbowałbym poddać się karze w trybie art. 335 k.p.k. Oczywiście powinieneś przeprosić pokrzywdzonego, przyznać że źle zrobiłeś, postarać się uzgodnić naprawienie szkody (np. termin i sposób odmalowania wagonów); spróbuj wysłac poleconym list do spółki, której mienie zniszczyłeś i w nim ślicznie przepraszaj i proponuj naprawienie szkód. List z potwierdzeniem nadania załącz do sprawy. Wówczas pewnie skończy się na "zawiasach" np. 3 miesiące pozbawienia wolności z zawieszeniem wykonania kary na okres próby lat 2.

Ciekawe czy chociaż grafy się udały a nie szpecą wagonów

heh udały się udały :))
Nigdy wcześniej nie byłem karany,to pierwszy raz.
Ale jestem wezwany na komendę??? czemu>??
dopiero po 6 będę wiedział na czym stoję...
ale racja Pokornie przyznać się ze popełniło się błąd.

smOkers3 napisał:
Na PROTOKOLE ZATRZYMANIA OSOBY MAM zaznaczone : "Art. 244. § 1

Tam masz zapewne art. 244 k.p.k. stanowiący podstawę zatrzymania Cię a nie przepis z k.k.

dokładnie tak jest jak mówisz.
i co myślisz jak to możne się potoczyć??

Powrót