Art. 266 par. 2 KK

• Autor wątku Autor wątku nikon_on
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nikon_on

Użytkownik
Odpowiedzi
67
odnosi się także do kuratorów zawodowych. Istnieje także ustawa o kuratorach sądowych, a w niej art. 6 par. 1 [cytat:225jabdv]Przed przystąpieniem do wykonywania obowiązków kurator zawodowy składa przed prezesem sądu okręgowego, w obecności kuratora okręgowego, następujące ślubowanie:
"Ślubuję uroczyście powierzone mi obowiązki kuratora sądowego wykonywać zgodnie z prawem, sumiennie i rzetelnie, w postępowaniu kierować się zasadami etyki zawodowej, mając na względzie dobro Rzeczypospolitej Polskiej i dobro osób podlegających mojej pieczy, a także zachować w tajemnicy wszystkie okoliczności, o których powziąłem wiadomość w związku z pełnioną funkcją." Ślubowanie może być złożone z dodaniem zdania "Tak mi dopomóż Bóg."[/cytat:225jabdv] Czy złamanie tej przysięgi, głównie chodzi o nie zachowanie tajemnicy może ponieść za sobą jakieś konsekwencje w stosunku do kuratora?

a o co konkretnie chodzi...? jakie informacje ujawnił...? komu? w jaki sposób? itp.

Osobie trzeciej i już z góry piszę, że żaden sąd i inna instytucja nie wnioskowała o ujawnienie takich informacji prze kuratora tym bardziej osobie trzeciej.

Jakiego rodzaju informacje ujawnił?

Informacje, które były zawarte w teczce dozoru.

No to się domysliłem, bo takie własnie informacje posiada kurator. Chodzi mi konkretnie komu, jakie , w jakich okolicznosciach.

To jest znaczenie jakie? W końcu to także naruszenie art.49 ustawy o ochronie danych osobowych i jakie by one nie były nie powinny ujrzeć światła dziennego z wyjątkiem kiedy toczyło by się jakieś postępowanie czy na wniosek sądu. Same okoliczności, wyglądało to w ten sposób, że poszła osoba x do Pani kurator, a ta jej powiedziała wszystko co jest napisane w teczce.

[cytat="nikon_on":2vy9zyaa]To jest znaczenie jakie?[/cytat:2vy9zyaa]

Jest.

[cytat:2vy9zyaa]W końcu to także naruszenie art.49 ustawy o ochronie danych osobowych[/cytat:2vy9zyaa]

Nie wszystko co jest w aktach dozoru to dane osobowe chronione ustawą.

Istotne zresztą może być i to komu ujawniono informacje i z jakiego powodu.

Związek z jakąś osobą, życie seksualne dozorowanego?
1.Tak z ciekawości jakie dane mogą nie być objęte tą ustawą i kto może np. iść do kuratora dozorowanej osoby i sobie "poczytać" raporty z teczki?
2. Wracając do przysięgi kuratora, którą składa podczas ślubowania, czy po jej złamaniu może ponieść konsekwencje swojego czynu?

Za zachowanie sprzeczne z przysięgą - jeśli nie jest ono równocześnie np. przestępstwem - grozi zapewne postępowanie dyscyplinarne.

Na temat definicji danych osobowych zajrzyj do ustawy o ochronie tych danych.

witam

mi się z kolei wydaje ze nastąpiło złamanie przysięgi kuratora jezeli chodzi o chronienie dobra osoby dozorowanej....

jakim prawem osoba postronna może dowiedzieć się co jest w teczce danego delikwenta????

nierozumiem tego , przecierz kurator ma wgląd w całe życie prywatne , materialne oraz osobiste osoby dozorowanej!

wie dużo rzeczy , czy osoba pracuje , jak odnosi się do rodziny jeśli posiada , czy nadużywa alkoholu , narkotyków , itd...

ps. nawet żona takiego delikwenta niema uprawnien do dojscia do teczki dozorowanego męża!

wiem to bo sam mam kuratora...

Powrót