Art.286 kodeksu karnego,proszę o poradę....

• Autor wątku Autor wątku martusia1968
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martusia1968

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Proszę o poradę w związku z Art.286 kodeksu karnego(oszustwo),poddałam się dobrowolnemu ukaraniu i dostałam 6 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata i wyrok jest już prawomocny ,a teraz juz po tym wyroku jeszcze ktoś podał by mnie na policję za ten samym artykuł,ale zaznaczam ze zdarzenie miało miejsce jakieś kilka miesięcy wcześniej czy miałabym odwieszony wyrok czy dołożyli by mi do tego ,który już mam?

Masz wyrok w zawieszeniu za oszustwo, w nidługim czasie dopuszczasz się tego samego czynu. Warunkowe zawieszenie kary jest po to, żeby kogoś sprawdzić, jeśli dalej robi to samo to się go z reguły odwiesza. Oczywiście przy odbywaniu się drugiej sprawy jak dostajesz wyrok za nią to automatycznie odwieszana jest pierwsza kara. Kilka miesięcy to nie jest duży odstęp czasu, pod recydywistę podchodzą dwa takie same przestępstwa popełnione nawet, gdy od pierwszego do drugiego mija 4 lata.

Cuks na początek proponuję lekturę art. 64 k.k., 75 k.k.,178 k.k.w

Martusia1968 proszę podać kiedy popełniła Pani przestępstwa oraz kiedy zapadł i uprawomocnił się wyrok.

w takim razie świadomie wypisuje Pani głupoty o recydywie i obligatoryjnym zarządzeniu wykonania kary ?

Powrót