Art.291,293 KK a zrzeczenie roszczeń

• Autor wątku Autor wątku szybki23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

szybki23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Sprawdzałem archiwum ale odp. brak.

Typowa sprawa w 2001 nalot policji w prywatnym mieszkaniu, zabrali płyty CD z programami komputerowymi (wszyskie po jednej sztuce w większości nawet nie były nigdy zainstalowane).
Zarzyty z art. 291 i 293 KK.
Zaproponowano mi dobrowolne poddanie się karze, na które się zgodziłem (2 lata w zawieszeniu na okres próby lat 5 - to trochę dużo nie uważacie).
W opini biegłego przedstawiono listę firm, których prawa autorskie naruszyłem oraz ich wartość. Wystąpiłem do wszystkich z prośbą o odstąpienie z roszczeń z tytułu praw autorskich. Wśród nich były firmy reperezentowane przez Stowarzyszenie PRO.
Uzyskałem zrzeczenie się roszczeń od większości z nich (nawet od Sołtysiaka reprezuntującego Microsoft). Posiadam również zrzeczenia od firm reprezentowanych przez PRO. Jedynie PRO proponowało ugodę.
Zrzeczenia dotyczą praktycznie wszystkich programów poza Stowarzyszeniem PRO, a kwotowo to ok 80% wartości programów. Wśród nich są firmy reprezentowane przez PRO.
Otrzymałem wezwanie na posiedzenie w przedmiocie wydania wyroku bez przeprowadzania rozprawy.
Co mam teraz z tym zrobić:
1) Prawie wszystkie firmy lub ich reprezentanci zrzekli się prawa do dochodzenia roszczeń z tytułu posiadanych praw autorskich i nie zgłoszą swoich roszczeń w procesie cywilnym lub w ramach procesu karnego.
2) Chcę, żeby zakończyć jak najszybciej tę sprawę, a nie wiem czy jesli złożę zrzeczenia firm to Sąd nie zdecyduje o przeprowadzeniu pełnej rozprawy.
3) W jakiej formie mam poinformować Sąd, że firmy stwierdziły, iż nie zamierzają dochodzić swoich roszczeń; czy ma to byc jakieś pismo z załącznikami czy wystarczą same zrzeczenia.
4) Nie wiem czy w procesie karnym Sąd uwzględni takie zrzeczenia.
Proszę o rady z góry dzięki.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót