Art.344 KC - Naruszenie Posiadania z Wyrokiem

• Autor wątku Autor wątku zajrus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zajrus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o radę.
W wyniku orzeczenia sądu w sprawie o Uzgodnienie Treści Księgi Wieczystej stałem się właścicielem nieruchomości. Oczywiście poprzednia właścicielka która tym wyrokiem została wykreślona z księgi nie ma zamiaru nieruchomości wydać , a więc jest posiadaczem samoistnym. Rzecz jasna złożyłem pozew o wydanie nieruchomości, ale zastanawiam się nad innym "trybem" odbioru.
Nie do końca jasna jest dla mnie treść 344 artykułu KC :
[cytat:314q6pvi]Art. 344. § 1. Przeciwko temu, kto samowolnie naruszył posiadanie, jak również przeciwko temu, na czyją korzyść naruszenie nastąpiło, przysługuje posiadaczowi roszczenie o przywrócenie stanu poprzedniego i o zaniechanie naruszeń. Roszczenie to nie jest zależne od dobrej wiary posiadacza ani od zgodności posiadania ze stanem prawnym, chyba że prawomocne orzeczenie sądu lub innego powołanego do rozpoznawania spraw tego rodzaju organu państwowego stwierdziło, że stan posiadania powstały na skutek naruszenia jest zgodny z prawem.[/cytat:314q6pvi]
O jakim orzeczeniu sądu stwierdzającym że stan posiadania powstały w skutek naruszenia jest zgodny z prawem mówi ten artykuł. Czy mój wyrok o Uzgodnieniu Treści Księgi Wieczystej mógłby do tego celu się nadać (nie ma w nim słowa o posiadaniu, ale jasno określa on stan prawny nieruchomości).

Rozumiem, że jest Pan teraz jedynym właścicielem tej nieruchomości i ma wyrok sądu stwierdzający ten fakt. W takim razie ta Pani, narusza Pana posiadanie. Jeśli nie chce samowolnie opuścić nieruchomości powinien Pan z wyrokiem udać się do komornika i poprosić o wyekzekwowanie wyroku. Policji nie ma co wzywać, gdyż nie ma ona prawa usunąć tej Pani z lokalu, tylko komornik może to zrobić. Jeśli go nie wpuści, komornik ma prawo wejść siłą. Tyle, że to kosztuje, nie wiem ile, ale potem może Pan chyba zwrócić się o zwrot kosztów.

Powrót