Art 46bb vs zaświadczenie lekarskie.

• Autor wątku Autor wątku Malpiszon86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malpiszon86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Jestem sprzedawcą w małym osiedlowym sklepiku. Od miesięcy mam problem z klientami, którzy nie chcą się dostosować do obowiązku zakrywania ust i powołują się na 135 kw. Bardzo mnie ucieszyło wprowadzenie 46 bb, w końcu ktoś dostrzegł problem. Jednak nadal przychodzą uparci bezmaseczkowcy i po zwróceniu uwagi, najczęściej słyszę odpowiedź w stylu „Mam zaświadczenie lekarskie ale go nie pokarzę bo nie jest pan uprawniony”. To nie jest odosobniony przypadek, takich klientów mam codziennie kilku lub kilkunastu . Zazwyczaj wtedy odpuszczam, lepiej żeby zrobił zakupy i jak najszybciej wyszedł, niż stał i wykłócał się przez pół godziny(wewnątrz sklepu, bez maseczki). Z drugiej strony słyszę głosy oburzenia w stylu „Dlaczego pan nie wyprasza klientów bez maseczek? Obsługując ich naraża pan innych.” Jestem między młotem a kowadłem.

Moje pytania:
Czy na podstawie 46bb mogę odmówić obsługi klienta powołującego się na zaświadczenie lekarskie?

Czy obsługując klienta niezakrywającego ust, mogę zostać ukarany za niedopełnienie standardów bhp i narażenie innych klientów na ryzyko zarażenia?

Czy istnieje przepis, który to konkretnie i jasno określa? Chodzi o coś co mógłbym wydrukować i przykleić na drzwiach.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Powrót