art. 556 KC część nie pasuje do samochodu

• Autor wątku Autor wątku rider1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rider1

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Dzień dobry,

jako osoba prywatna, za pośrednictwem Olx skontaktowałem się ze sprzedającym, który będąc osobą prywatną zamieścił ogłoszenie sprzedaży części do samochodu, która wg. opisu miała pasować do modeli x y oraz z. Zakupiłem ową część, niestety, okazało się, że część do modelu x który posiadam nie pasuje (i nie mogła nigdy pasować, ze względu na różnice konstrukcyjne modeli).
Skontaktowałem się ze sprzedającym celem zwrócenia towaru i odzyskania pieniędzy, niestety sprzedający odmawia przyjęcia towaru argumentując odmowę, że w ogłoszeniu były zdjęcia części i mogłem sprawdzić czy pasuje.

Moim zdaniem jest to wada przedmiotu sprzedaży. Czy jednak dobrze kombinuje? Niestety sprzedający wydaje się być nieugięty i jedynym rozwiązaniem będzie złożenie pozwu cywilnego, czy mam jednak ku temu podstawy?

Pozdrawiam

Wyślij przedsądowe wezwanie do zwrotu kwoty i przyjęcia rzeczy.
Po tym terminie odpuścić / sądzić się.

Licz się z ryzykiem przegranej.
Bez dokładnej znajomości opisu ogłoszenia, ciężko określić czy i jakie masz szanse.

Student Wro napisał:
Wyślij przedsądowe wezwanie do zwrotu kwoty i przyjęcia rzeczy.
Po tym terminie odpuścić / sądzić się.

Licz się z ryzykiem przegranej.
Bez dokładnej znajomości opisu ogłoszenia, ciężko określić czy i jakie masz szanse.

Dzięki za odpowiedź. Ogłoszenie brzmiało następująco,

Tytuł: Główka mostu tył grand vitara, vitara, samurai 5.125 spawlock
Treść: Witam sprzedam główkę tył zaspawaną (spawlock) do vitary, grand vitary, samurai. W główce wymienione wszystkie łożyska + simering ustawione zgodnie ze sztuką.

Wg. mnie z ogłoszenia wynika, że część ta pasuje do wszystkich trzech wskazanych modeli. Dziś już wiem, że nie jest to możliwe ze względu na różnice konstrukcyjne modeli.

Wg mnie ogłoszenie nie wprowadza w błąd.
Część pasuje do wymienionych aut. Nikt nie obiecywał, że do wszystkich wersji.

Zasady należytej staranności nakazują dopytać z nr VIN, wersją silnikową lub innymi danymi, czy część pasuje do Twojego auta.
Nie dopytałeś i nie ma w tym winy sprzedającego.

Sprawdź, czy sprzedający nie ma więcej ogłoszeń, czy nie jest przedsiębiorcą.

To nie do końca tak. Część pasuje tylko do grand vitary. Nie pasuje do Vitary i Samuraja niezależnie od wersji tych dwóch modeli.

Sprzedający prowadzi DG, ogłoszenia wystawia jednak jako osoba prywatna.

A kupiłeś do Grand Vitary czy Vitary lub Samuraia?

Nie ważne, że wystawia jako osoba prywatna, robi to w ramach DG o ile sprzedaje regularnie i więcej i nie sprzedaje części z własnego pojazdu.

Do Vitary. Wiedzę, że element nie ma prawa pasować do Vitary nabyłem niestety dopiero przy próbie montażu części.

Część prawdopodobnie pochodzi z jego samochodu.

rider1 napisał:
Do Vitary. Wiedzę, że element nie ma prawa pasować do Vitary nabyłem niestety dopiero przy próbie montażu części.
Błąd nie wynika z udzielenia mylnej informacji przez sprzedającego lecz Twojego niedoinformowania.

Powrót