Art 577 Kodeksu cywilnego (gwarancje)

• Autor wątku Autor wątku Armani85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Armani85

Stały bywalec
Odpowiedzi
773
Czesć mam problem z interpretacja pewnych zapisów.

Chodzi o to , że ASO(Dealer)Odmawia naprawy gwarancyjnej zasłaniając się oświadczeniem gwarancji które podisałem i że w kodeksie cywilnym nie znajde jednoznaczych postanowień gwaracji.

Punkt 7 oświadczenia

Uprawnienia z tytułu gwarancji nie przysługują, jeśli wada powstała w związku z tym, że: D/W okresie gwarancji zmieniono samochód w sposób, na który producent samochodu Audi AG nie wyraził zgody lub podczas napraw (przeglądów), które wykonywane są w ramach i na podstawie gwarancji zamontowano nieoryginalne części zamienne do samochodu marki Audi.

ja znalazłem

"Jeżeli w gwarancji inaczej nie zastrzeżono, odpowiedzialność z tytułu gwarancji obejmuje tylko wady powstałe z przyczyn tkwiących w sprzedanej rzeczy."

dodatkowo Zgodnie z art. 6 Kodeksu cywilnego ciężar dowodu spoczywa na podmiocie, który z danego faktu wywodzi skutki prawne.

Reasumujać czy to nie jest tak że to trzeba w jakiś sposób udowodnić lub przedstawić związek przyczynowo skutkowy modyfikacji z usterką i na podstawie tego odmówić gwarancji?

To jest tak, że decyduje treść oświadczenia gwarancyjnego. Dla mnie punkt 7 jest jasny. Jeśli wada powstała na skutek określonych tam zdarzeń, uprawnienia z tytułu gwarancji nie przysługują.

No tak jeśli wada powstała na skutek i z tego powodu - art 6 mówi o tym wprost

"ciężar dowodu spoczywa na podmiocie, który z danego faktu wywodzi skutki prawne."

zatem jeżeli producent odrzuca gwarancje powołujac się na zapiś w punkcie 7 "jeśli wada powstała w związku z tym" to wywodzi z tego skurtki prawne

Nie może powiedzieć BO NIE , BO modyfikowane , BO zmienione , wydaje mi się że musi wykazać i udowodnić związek przyczynowo skutkowy tej modyfikacji. napewno są jakieś orzeczenia i decyzje UOKIK w tej sprawie.

Trzeba to wykazać/udowodnić przynajmniej ja to tak interpretuje ale może moje interpretacje są mylne , czy ktoś jeszcze się możę wypowiedziec z ekspertów w tej sprawie?

ART 3 , 577
:§ 3. Jeżeli została udzielona gwarancja co do jakości rzeczy sprzedanej, poczytuje się w razie wątpliwości, że gwarant jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej rzeczy lub do dostarczenia rzeczy wolnej od wad, o ile wady te ujawnią się w ciągu terminu określonego w oświadczeniu gwarancyjnym.

W oświadczeniu gwarancyjnym w punkcie 7 niema zapisu który mówi iż sama w sobie modyfikacja już automatycznie wyłącza prawo do gwarancji a tylko w przypdaku gdy wada powstała na skutek tej modyfikacji. Czyli odmawiając wg mnie gwarant powinien udowodnić iż ta wada powstała na skutek tej modyfikacji a nie z powodu tej że rzeczy

Ostatnia edycja:
wykonałeś jakieś modyfikacje w samochodzie? nie opisałeś w ogóle sytuacji

Tak wykonałem modyfikacje elektroniczną podnosząca moc , serwis to wykrył i nie chciał uznać gwarancji sugerujać iż miało to napewno wpływ na usterke ale patrząc na przepisy cywilne musi to jakoś wykazać/udowodnić

mordall napisał:
Oczywiscie mają rację w takim razie.
Ale jaki przepis o tym mówi ? przecież pisze wyraźnie w karcie gwaranyjnej jest informacja

"Jeśli wada powstała w związku z modyfikacją lub na skutek"

to przecież ewidentnie ma tutaj zastosownaie art. 6 Kodeksu cywilnego ciężar dowodu spoczywa na podmiocie, który z danego faktu wywodzi skutki prawne.

Skoro twierdzą że modyfikacja powstała na skutek i odmawiają gwrancji to należy to wykazać /udowodnić jakąs ekspertyzą , dowodami?

W tym przepisie chodzi o to, że jak kogoś pozwiesz to ty masz udowodnić swoje racje przed sądem. Powodzenia,

Armani85 napisał:
Tak wykonałem modyfikacje elektroniczną podnosząca moc ,
a napiszesz jeszcze co się zepsuło? Bo coś mi się wydaje, że w oczywisty sposób wyjdzie, że zwiększona moc wpłynęła na usterkę.
Pozwij w takim razie gwaranta. Zostanie przeprowadzona ekspertyza i jeśli potwierdzi to co twierdzi serwis to za nią zapłacisz.

forg napisał:
a napiszesz jeszcze co się zepsuło? Bo coś mi się wydaje, że w oczywisty sposób wyjdzie, że zwiększona moc wpłynęła na usterkę.
Pozwij w takim razie gwaranta. Zostanie przeprowadzona ekspertyza i jeśli potwierdzi to co twierdzi serwis to za nią zapłacisz.
Uszkodzona została poduszka silnika element układu zawieszenia , narazie zgłosiłem do Rzecznika u UOKIk zobaczymy co dalej

Powrót