Art. 64 kpa

• Autor wątku Autor wątku agatela
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agatela

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę, powiedzcie pilnie, czy można wezwać stronę dwa razy z art. 64 par. 2 kpa?? Po pierwszym wezwaniu strona zmieniła pismem istotne elementy podania (braki formalne), ale to pismo nie jest podpisane oraz zawiera błędna pieczęć - inna firma wnioskowała a pieczęć nagłówkowa jest z drugiej firmy tego samego właściciela. Czy mogę ponownie wezwać z 64 do uzupełnienia podpisu na pismach wyjaśniających a zmieniających istotnie żądanie strony??

agatela napisał:
inna firma wnioskowała a pieczęć nagłówkowa jest z drugiej firmy tego samego właściciela.
co pani rozumie pod terminem firma?
osoba fizyczna czy spółka?
strona złożyła o coś wniosek, wezwana do uzupełnienia braków zmieniła w istotny sposób swój wniosek, jednak to drugie pismo jest oznaczone jako inny podmiot i nie jest podpisane - dobrze rozumiem?

Tak. Istnieją dwie spółki o bardzo - łudząco wręcz - podobnych nazwach, należące do jednego właściciela. Prowadzą identyczną działalność i wnioskują naprzemiennie z tym samym żądaniem. Spółka XX złożyła wniosek z brakami formalnymi. Została wezwana do ich uzupełnienia w trybie art. 64 par. 2. W wyznaczonym terminie złożyła pismo mające na celu usunięcie tych braków. Niemniej jednak pismo nie jest podpisane przez osobę upoważnioną (w tym przypadku jest to prokurent) a dodatkowo posiada w nagłówku pieczęć spółki XXX, natomiast pod pismem pieczęć spółki XX, ale bez podpisu.
ponieważ raz wezwałam z art 64 par. 2 - mam pytanie czy mogę zrobić to ponownie wzywając do uzupełnienia podpisu na piśmie wyjaśniającym (dostarczonym na pierwsze wezwanie z "64"). Jednym słowem czy nadal traktuje się to jako brak formalny.

agatela napisał:
Istnieją dwie spółki

Jeśli dwa podmioty gospodarcze, to z punktu widzenia administracyjnego mamy dwie sprawy. Każda ma swój odrębny tok. Analogicznie, jakby wniosek w podobnej sprawie złożyły dwie osoby.

agatela napisał:
Tak. Istnieją dwie spółki o bardzo - łudząco wręcz - podobnych nazwach, należące do jednego właściciela. Prowadzą identyczną działalność i wnioskują naprzemiennie z tym samym żądaniem. Spółka XX złożyła wniosek z brakami formalnymi. Została wezwana do ich uzupełnienia w trybie art. 64 par. 2. W wyznaczonym terminie złożyła pismo mające na celu usunięcie tych braków. Niemniej jednak pismo nie jest podpisane przez osobę upoważnioną (w tym przypadku jest to prokurent) a dodatkowo posiada w nagłówku pieczęć spółki XXX, natomiast pod pismem pieczęć spółki XX, ale bez podpisu.
ponieważ raz wezwałam z art 64 par. 2 - mam pytanie czy mogę zrobić to ponownie wzywając do uzupełnienia podpisu na piśmie wyjaśniającym (dostarczonym na pierwsze wezwanie z "64"). Jednym słowem czy nadal traktuje się to jako brak formalny.

Z tego opisu - o ile dobrze rozumiem - przyjąłbym, że strona nie uzupełniła wniosku. Nadesłane pismo (drugie, uzupełniające) nie było oświadczeniem woli w imieniu strony (występowano w imieniu innego podmiotu) ani nie było oświadczeniem woli wcale (brak podpisu). Ergo zawiadomiłbym o pozostawieniu podania bez rozpoznania.

Powrót