Art.65 ustęp 1 Konstytucji

• Autor wątku Autor wątku cichyobcy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cichyobcy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jestem studentem pierwszego roku i mam zadanie na które potrzebuję rozwiązanie a podane przez większa grupe rozwiązanie nie zadawalają wymagającego profesora. Proszę więc o pomoc, o co może chodzić profesorowi. O to zadanie:
"Jan Kowalski ukończył studia pedagogiczne. Złożył podanie o zatrudnienie w szkole podstawowej w miejscowości z krórej pochodzi. Dyrektor szkoły nie wyraził jednak zgody na zatrdunienie ze względu na brak doświadczenia w pracy z młodzieżą i nie ukończenie kursu pedagogicznego warunkującego pracę w placówkach oświatowych. Jan Kowalki za namową kolegi studenta prawa wystąpił do sądu cywilnego przeciw szkole z powództwem o przyznanie pracy w szkole gdyż prawo to wynika z art. 65 ust.1 Konstytucji. JEdnocześnie odniósł, że odmowa dyrektora stanowiła ograniczenie jego prawa do dostępu do służby publicznej za którą uważa pracę w szkole państwowej."

Przedstawiłem profesorowi że owszem dyrektor może przyjąć na podstawie Art. 10. ust 3 KN osobę bez kursu pedagogicznego do pracy w szkole - ale profesorowi nie o to chodzi. Nie daje też podpowiedzi kto ma rację - czy dyrektor czy student. Powiedział tylko że odp. mamy szukać w konstytucji. Wposminał też o art.60 (Obywatele polscy korzystający z pełni praw publicznych mają prawo dostępu do służby publicznej na jednakowych zasadach) - ale to by było chyba za proste, bo by wynikało że dyrektor musi przyjąć studenta, a jak wiadomo Konstytucja nie gwarantuje pracy.

Czy ktoś zna rozwiązanie? Kto ma rację, student czy dyrektor i na jaki artykuł w konstytucji się powołać ??? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi...

Powrót