Art.840 kpc

• Autor wątku Autor wątku kreyzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kreyzi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.Mam problem.Otrzymałam zawiadomienie o wszczęciu egzekucji komorniczej z tytułem wykonalności.
Sprawa dotyczy mojego kolegi który miał firmę i z drugą firmą podpisał umowę o współpracy.Ta druga firma sprzedawała mu towar na faktury z terminem płatności.
Jako zabezpieczenie musiał podpisać weksle in blanco.Ja wraz z mężem byłam poręczycielem.
Po kilku miesiącach działalności firmy kolegi przyjechało dwóch przedstawicieli drugiej firmy i zabrało cały towar z hurtowni argumentując niiepłaceniem za faktury.
W kilka dni po zabraniu towaru dostałam zawiadomienie o wypełnieniu weksli in blanco.Odbyła się sprawa i została nadana klauzula wykonalności.
Kolega wyjechał do Irlandii z żoną i dziećmi i komornik przyszedł do mnie.
Na podstawie art.840kpc zwróciłam się do sądu który nadał klauzulę wykonalności z zażaleniem i żądaniem pozbawienia tytułu wykonalności.Przedstawiłam całą sytuację.Zwróciłam się także z żądaniem powołania biegłego do weksli , gdyż moim zdaniem były nieważne oczywiście uzasadniając.
A teraz otrzymuję pismo z sądu wzywające do uzupełnieni braków formalnych mojego pisma procesowego.
Mam wskazać czy pismo jest skargą na czynności komornika czy też pozwem.
I tutaj jestem głupia.
Wydaje mi się że pozwem a jeśli tak to mam wskazać pozwanych czy w tym przypadku pozwanym jest ta druga firma czy mój kolega?/
Mam też podać wartość przedmiotu egzekwowanego roszczenia/czy tylko to co było na wekslu czy też kwotę podaną przez komornika?/
Czy jest jakakolwiek szansa na pozbawienie tytułu wykonalności jeżeli ta druga firma składając pozew o nadanie tytułu wykonalności do wypełnionych weksli nie przedstawiła porozumienia wekslowego/porozumieniem wekslowym była umowa pomiędzy moim kolegą a drugą firmą/.
Proszę o poradę

Zaraz, zaraz, po kolei:

na jakiej podstawie jest prowadzona egzakucja przeciwko Tobie?

zakładam, że wyroku w sprawie przeciwko Tobie (vide "Odbyła się sprawa i została nadana klauzula wykonalności").

Jeżeli tak - dlaczego nie broniłaś się w tym postępowaniu?? Obecnie jest raczej za późno na kwestionowanie prawdziwości weksli.

Ponadto przeczytaj 840 k.p.c. - która z okoliczności tam wymienionych zachodzi w Twoim wypadku?

1. Skarga na czynności komornika to oczywisty bezsens.
2. Powództwo opozycyjne z art. 840 kpc wytacza się przeciwko wierzycielowi. Jednakże w tej sprawie raczej nie przejdzie. Poręczyła Pani zobowiązania znajomego i teraz przyjdzie za nie zapłacić. Co najwyżej pozostaje roszczenie regresowe.
3. Po co Pani biegły do weksla, skoro podpis nie był sfałszowany?

Nie broniłam się bo byłam głupia.Wyrok się uprawomocnił.Wprawdzie złorzyłam sprzeciw od nakazu zapłaty motywując nieważnością weksli ale nie byłam na rozprawie bo była w innej miejscowości.
art.840 pkt.1 czyli przeczę zdarzeniom na których oparto wydanie klauzuli..
Co do weksli starałam się wykazać,że
-kwoty na wekslach nie precyzują waluty
-słowo'zapłacą'dotyczy kilku wystawców a na wekslu widnieje jeden podpis wystawcy
-na jednym z weksli jest niepewna data prawdopodobnie przerobiona
-weksle podpisał kolega wystawca dopuścił się przekroczenia zwykłego zarządu majątkiem wspólnym małżonków w świetle kodeksu rodzinnego
-jego żona złożyła wprawdzie podpis na rewersie weksla lecz w świetle prawa jest on bezwzględnie traktowany jako indos in blanco ponieważ przed podpisem bezwarunkowo powinna być umieszczona informacja za kogo złożone zostało poręczenie
I nic teraz nie mogę zrobić?Kwota do zapłaty to ponad 70tys.
Mam zwinąć manatki i także zwiać za granicę z rodziną na stałe?
Nie mam zamiaru spłacać za gnojka,który siedzi w Irlandii i opływa w dostatki i ma wszystko gdzieś.
Błagam o jakąkolwiek podpowiedź.

A kwota zadłużenia został zminusowana o zabrany towar?
Czy była deklaracja lub porozumienie wekslowe?

Druga firma wystawiła prawdopodobnie faktury korygujące ale firma kolegi nie przyjęła ich.Nie wiem więc na jakiej zasadzie towar wrócił do swojej firmy ,czy w kwotach netto czy brutto.
Wydaje mi się że deklaracją wekslową była umowa pomiędzykolegą a drugą firmą.
Ja tej umowy nie podpisywałam zresztą podpis mój widnieje tylko na wekslu jako poręczyciel na rewersie.

Proszę sobie odpuścić. Sprawa jest beznadziejna, abstrahując już od podstaw, które Pani podaje.

Okoliczności, które powinna była Pani wykazać w postępowaniu wywołanym sprzeciwem od nakazu zapłaty nie mogą być powoływane w postępowaniu z powództwa przeciwegzekucyjnego.

Przykro mi ale skoro odpuściła Pani tamto postępowanie to w chwili obecnej sprawa jest zamknięta.

jak mogę odpuścić 70 tys.!?
I jakie to prawo że jakaś firma która sprzedała towar na fakturę przyjeżdza i zabiera sobie ten towar.Przecież kolega mógł ten towar spezdać i zapłacić za wystawione faktury.Nie było by podstaw do wypełnienia weksli.Naprawdę nic nie można zrobić?
Może założyć sprawę tamtej firmie za nieprawne zabranie towaru?

To bez znaczenia, czy poręczenie objęło kwotę tysiąca czy miliona. Podpisując poręczenie powinno się wiedzieć, jakie są tego skutki w wypadku nie wywiązania się dłużnika ze zobowiązania głównego.

Jeżeli jest Pani w stanie udowodnić zabranie towaru to można próbować podnosić zarzut potrącenia czy wnosić stosowne powództwo o ustalenie.

Sugeruję zebrać dokumenty i udać się do miejscowego prawnika, bo 70 tys to moim zdaniem zbyt duża kwota na eksperymentowanie i poszukiwanie wirtualnych porad na forum.

Powrót