A
areks
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 30
Była żona wniosła o zasądzenie alimentów ode mnie w kwocie 400 zł . Ja wnioskowałem o odrzucenie pozwu. Była żona mieszka nadal ze mną w moim mieszkaniu które otrzymałem przed ślubem . Otrzymuje rentę w wysokości 800 zł ( jest osobą niedowidzącą ). Korzysta z wielu ulg jej przysługujących ( bezpłatna komunikacja, zw. z opłat RTV, 50 % opłat za telefon, dofinansowania z PFRON itp ). Nie ponosi żadnych opłat związanych z mieszkaniem. Ja je ponoszę. Całą rentę ma tylko na swoje wydatki osobiste. Sąd I instancji wydał wyrok nieprawomocny zasądzając ode mnie alimenty na jej rzecz w kwocie 200 zł płatne od dnia złożenia pozwu tj od września 2009, koszty sądowe 120 zł oraz koszty zastępstwa procesowego 600 zł.
I teraz mam pytanie:
Art 98 & 1 k.p.c. mówi: § 1. Strona przegrywająca sprawę obowiązana jest zwrócić przeciwnikowi na jego żądanie koszty niezbędne do celowego dochodzenia praw i celowej obrony (koszty procesu).
Wg mnie oboje jesteśmy przegrani każde w 50 %, więc czy słusznie obciążono mnie całą kwotą ? a jeżeli już mnie obciążono to czy nie powinien być tu uwzględniony Art 100 k.p.c. mówiący o zniesieniu lub stosunkowym podzieleniu tych kosztów?
Była żona wraz ze swoim adwokatem złożyli moje dokumenty medyczne jako swoje przerabiając je , o czym pisemnie poinformowałem sąd . Czy można by było zastosować tutaj Art 103 & 1 i & 2 i wnosić o odrzucenie opłat za zastępstwo procesowe?
W miarę możliwości proszę o szybką odpowiedź bo termin złożenia apelacji mija mi 29.03
I teraz mam pytanie:
Art 98 & 1 k.p.c. mówi: § 1. Strona przegrywająca sprawę obowiązana jest zwrócić przeciwnikowi na jego żądanie koszty niezbędne do celowego dochodzenia praw i celowej obrony (koszty procesu).
Wg mnie oboje jesteśmy przegrani każde w 50 %, więc czy słusznie obciążono mnie całą kwotą ? a jeżeli już mnie obciążono to czy nie powinien być tu uwzględniony Art 100 k.p.c. mówiący o zniesieniu lub stosunkowym podzieleniu tych kosztów?
Była żona wraz ze swoim adwokatem złożyli moje dokumenty medyczne jako swoje przerabiając je , o czym pisemnie poinformowałem sąd . Czy można by było zastosować tutaj Art 103 & 1 i & 2 i wnosić o odrzucenie opłat za zastępstwo procesowe?
W miarę możliwości proszę o szybką odpowiedź bo termin złożenia apelacji mija mi 29.03