art z k.p.a. czy już k.c.

• Autor wątku Autor wątku elizek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elizek

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Aby wystąpić o roszczenie odszkodowawcze za wydanie decyzji z rażącym naruszeniem prawa należy najpierw otrzymać taką decyzję. Czy w takiej sytuacji skoro wniosek o stwierdzenie nieważności został złożony przed dniem wejścia w życie ustawy uchylającej art. 160 czyli przed dniem 1. września 2004r. a decyzja ta została wydana po 1 wrzesnia 2004 można się ubiegać o odszkodowanie z tego tytułu na podstawie art. 160 k.p.a.?

Dzięki za odpowiedź.
Mam jednak jeszcze pewne wątpliwości w związku z ustaleniem czy w sytuacji gdy wniosek o stwierdzenie nieważności decyzji został złożony w marcu 2004 roku (czyli ok. 6 miesięcy przed wejściem w życie ustawy z dn. 1 września 2004 o zmianach) a tryb rozpatrywania tego wniosku (nie z winy wnioskującego - to moja opinia bo nie złożono skargi na przewlekłość) trwał ponad rok (decyzję wydano we wrześniu 2005r) to czy ta przewlekłość w postępowaniu nie ma znaczenia w przypadku ubiegania się o możliwość dochodzenia roszczeń odszkodowawczych za wyd. dec. z rażącym naruszeniem prawa na podstawie art. 160?

Niestety nie.
Ale nie ma przeszkód aby wystąpić wpierw do organu o odszkodowanie. Jeśli nie zapłaci - pozwać przed powszechnym.

No to lipa.. chcieli niby polepszyć tą zmianą a w moim przypadku pogorszyli tylko, bo co mi z tego że mogę dochodzić tez o utracone korzyści jak teraz obowiązuje inny termin przedawnienia :( i nic nie zdziałam :what: Bo z tego co wywnioskowałam to nie ma szans w obecnej sytuacji o ubieganie się o odszkodowanie za decyzje wydane w latach pięćdziesiątych.

Powrót