Artykuł 94 KW po zdanym egzaminie a kolizja ustaw w czasie nowe PJ tymczasowe

• Autor wątku Autor wątku Kierowca99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kierowca99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
W dniu 25.07 zdałem praktyczny egzamin państwowy na kategorię A. Kurs trwał około 2 miesiące i w międzyczasie przeczytałem, że wraz z aktualizacją mObywatela do wersji 2.0 wejdzie elektroniczne prawo jazdy, czyli uprawnienia zostają nadane wraz z uzyskaniem wyniku pozytywnego z egzaminu. Aktualizacja odbyla się 14 lipca. Dlatego też 27.07 wybrałem się na przejażdżkę, która zakonczyła się kontrolą, gdzie dowiedziałem się, że tak de facto uprawnień nie mam, dalej jechać nie mogę bo w systemie nie ma widocznych uprawnień, dokument jest zamówiony w starostwie. Posiadałem przy sobie druk z egzaminu z wynikiem pozytywnym, ale zdał się na nic. Jeśli ma to znaczenie to opłaciłem też dokument i miał status: w druku. To była rutynowa kontrola, nie złamałem przepisów ustawy prawo o ruchu drogowym, za to teoretycznie mam na sobie art 94 par 1 KW. I grzywna bylaby najmniejszym problemem, ale z tego co doczytałem od 2022 uprawnienia do prowadzenia pojazdów są zatrzymywane nie fakultatywnie tylko "orzeka się". Na przesłuchaniu kolejnego dnia się nie przyznałem, powiedzialem ze to wynik niedoinformowania i myślałem że pozytywny wynik egzaminu jest równoznaczny z decyzją administracyjną.
Sprawdziłem jednak aktualizację ustawy o kierujących pojazdami (art 5b pkt 5), od 07.08 br datą uzyskania uprawnień bedzie dzień zdanego egzaminu, co oznacza że gdyby kontrola odbyla w dniu ewentualnej rozprawy nie miałbym żadnych problemów. Pytanie brzmi: czy pomoże mi art 2 par 2 KW i kolizja ustaw w czasie? W dniu orzeczenia przepisy będą dla mnie względniejsze i jazda bez fizycznego dokumentu nie byłaby karana. Najtrudniejsze dla mnie byłoby zatrzymanie uprawnień na kategorię B, co wydaje się w mojej sytuacji nieco absurdem.
Żeby była jasność: nie proszę o ocenę moralną mojego czynu tylko o informację jak art 2 KW może mieć się do mojej sprawy. Czy sąd uwzględni to z automatu czy będę musiał się odwoływać?

Tak, art 2 KW cie będzie ratował. W momencie orzekania twój czyn nie będzie czynem karalnym, co za tym idzie postepowanie zostanie umorzone.

dziękuję za odpowiedź. Obecnie z tego co wiem sprawa jest na policji, byłem na zeznaniach a policja będzie zwracała się z zapytaniem o stan faktyczny uprawnień do Starostwa. Czy oczekując na orzeczenie powinienem podjąć jakieś działania? Np jeśli odbiorę już prawo jazdy przesłać decyzję o wydaniu i prosić o załączenie do akt?

Lovor napisał:
W momencie orzekania twój czyn nie będzie czynem karalnym, co za tym idzie postepowanie zostanie umorzone.

Eeee faktycznie jazda bez uprawnień będzie dozwolona? Wykreślili art. 94? Kiedy?

sekStans napisał:
Eeee faktycznie jazda bez uprawnień będzie dozwolona? Wykreślili art. 94? Kiedy?

Nie, art 94 raczej pozostanie w niezmienionej formie, ale od przyszłego poniedziałku Ustawa o kierujących pojazdami ma nowy artykuł 5b a jego punkt 5 brzmi:
Data uzyskania uprawnień do kierowania pojazdami kategorii AM,A1,A2,A [...] jest dzień uzyskania pozytywnego wyniku egzaminu o którym mowa w pkt.49 itd.
Czy w świetle tego przepisu w połączeniu z art 2 KW o ustawie wzgledniekszej w momencie orzeczenia nie powinienem być potraktowany jak osoba z uprawnieniami. Wszak art 94 KW mówi o prowadzeniu pojazdu bez uprawnień, nie bez dokumentu prawa jazdy.

żeby było śmieszniej to odebrałem dziś prawo jazdy i dniem wystawienia dokumentu a tym samym nadania uprawnień jest dzień kontroli. Mam nadzieję, że policja tak jak zostałem poinformowany zwróci się do wydziału komunikacji i wobec powyższego faktu zakończy postępowanie bez konsekwencji

Według mnie art. 2 kw nie będzie miał tutaj zastosowania. Tak byłoby, gdyby sprawa dotyczyła kierowania pojazdem bez dokumentu, a zniesiono by obowiązek posiadania tego dokumentu w czasie kierowania pojazdem (a tak nie jest, obowiązek ten zniesiono wiele lat temu). Sprawa zaś dotyczy kierowania pojazdem bez uprawnień. Zmianie uległ m.in. administracyjny termin, od którego uznaje się, że kierujący posiada uprawnienia do kierowania pojazdem i w którym wydawane jest mu elektronicznie tymczasowe prawo jazdy. Na dzień kontroli ani nie miałeś uprawnień do kierowania pojazdem, ani nie istniał żaden dokument, który potwierdzałby takie uprawnienia.

Wostr napisał:
Według mnie art. 2 kw nie będzie miał tutaj zastosowania. Tak byłoby, gdyby sprawa dotyczyła kierowania pojazdem bez dokumentu, a zniesiono by obowiązek posiadania tego dokumentu w czasie kierowania pojazdem (a tak nie jest, obowiązek ten zniesiono wiele lat temu). Sprawa zaś dotyczy kierowania pojazdem bez uprawnień. Zmianie uległ m.in. administracyjny termin, od którego uznaje się, że kierujący posiada uprawnienia do kierowania pojazdem i w którym wydawane jest mu elektronicznie tymczasowe prawo jazdy. Na dzień kontroli ani nie miałeś uprawnień do kierowania pojazdem, ani nie istniał żaden dokument, który potwierdzałby takie uprawnienia.
A co jeśli wydane zostało mi prawo jazdy z datą ważności od dnia kontroli i taka też data widnieje w CEPiK jako dzień uzyskania uprawnień? Co prawda blankiet odebrałem później, ale okazuje się że na dzień kontroli uprawnienia były nadane. Dobrze byłoby żeby dochodzenie zostało zakończone już na KPP, obawiam się że sąd nie będzie sprawdzał moich dokumentów tylko wyda wyrok z automatu, a ja będę czekał miesiącami na rozpatrzenie apelacji.

W momencie kontroli w CEK nie miałeś ważnych uprawnień do kierowania pojazdami. Obecnie liczą się wyłącznie zapisy elektroniczne w systemach. Istotne więc będzie to, jaką informację Policja dostanie w ramach prowadzonych czynności wyjaśniających z wydziału komunikacji, skoro stwierdzili, że będą się do nich zwracać o takie dane. Jeżeli czynności wyjaśniające dadzą podstawę do skierowania wniosku o ukaranie do sądu, zostaniesz o tym poinformowany, a wówczas będziesz się mógł zastanawiać nad tym, co z tym faktem zrobić.

Witam, jeżeli to możliwe proszę o informację jakie było rozstrzygnięcie sprawy

Powrót