Artykuł higieniczny zwrot

• Autor wątku Autor wątku Mononokean
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mononokean

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mało komfortowy temat ale cóż..
Urządzenie erotyczne zakupione przez allegro.
Korek z pilocikiem na kablu.
Odrazu po odebraniu paczki kupiłam świeże baterie (sprawdzane były świeże i z dwóch działających pilotów).
Po włożeniu baterii (poprawnie) wibrator odrazu się włączył i nie reagował na żaden przycisk, pilocik zaczął się grzać mocno.
Założyłam spór, Pani powiedziała że to artykuł higieniczny więc wyłącznie reklamacja żaden zwrot.
Szukałam informacji i wyszło że wibrator to nadal małe agd i jego otwarcie nie wplywa na jego funkcjonowanie ani wartość jak to jest w przypadku szczoteczki do zębów... Nie wiem.
W odpowiedzi dostałam że wszystko działa, nic się nie grzeje.. Może to my mamy złe baterie albo źle wsadzilismy.
Za wysyłkę do nich płaciłam ja-na allegro była taka opcja.
Napisani mi że mam zrobić prywatny przelew na kolejną wysyłkę lub dopłacić za pomocą allegro (Pani mi napisała jak to zrobić, tylko że u mnie totalnie nie ma opcji dopłaty do tej transakcji).
Mąż najzwyczajniej w świecie uważa że nie dojechało to nawet do producenta na reklamację tylko Oni otrzymali i tyle, nagrali filmik że wszystko działa tylko na nim się uchwyci się przegrzewania.
Czy z obawy o bezpieczeństwo możemy odstąpić od umowy?

Czy produkt był zapakowany w zapieczętowanym opakowaniu? Tylko wtedy po otwarciu takiego opakowania nie można go zwrócić. Jeżeli to było zwykłe opakowanie to nie można powołać się na fakt, że to produkt higieniczny.

Jeżeli towar został wysłany w drodze reklamacji z tytułu rękojmi to nie musi to "jechać do producenta". Zakładam, że tak było. Z tego względu po rozpatrzeniu reklamacji sprzedawca ma obowiązek odesłać na własny koszt towar. Jeżeli tego nie zrobił to należy napisać pismo, w którym żądasz niezwłocznego wydania sprzętu pod rygorem odstąpienia od umowy:
Proszę o wydanie sprzętu naprawionego lub w stanie nie gorszym niż w momencie składania reklamacji w terminie 3 dni pod rygorem odstąpienia od umowy.

Jeżeli odeślą i produkt dalej nie będzie spełniał funkcji lub będzie działał nieprawidłowo to wtedy należy ponownie zareklamować towar z żądaniem wymiany na nowy lub zwrotem pieniędzy.

Powrót