Artykuł na blogu

• Autor wątku Autor wątku ziomalek02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziomalek02

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam , chciałbym napisać artykuł na blogu na podstawie książki B. Tracy : 'The 100 Absolutely Unbreakable Laws of Business Success''. Polegał by na tym , ze opisałbym po krótce każda z tych 100 reguł. Artykuł chcę opublikować w celu edukacyjnym a nie komercyjnym. Czy naruszę prawa autorskie takim artykułem?

Witaj,

trudno powiedzieć, nie znając dokładnej relacji pomiędzy twoim utworem a oryginałem. Taką pracę można by kwalifikować zarówno jako opracowanie utworu pierwotnego (rodzaj streszczenia połączonego z tłumaczeniem) - Art.2. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp) - na wykorzystywanie takiego zaś opracowania potrzebna byłaby zgoda właściciela praw autorskich do oryginału - jak i pracę inspirowaną utworem pierwotnym (wtedy żadnych pozwoleń nie trzeba) - jeśliby tak naprawdę chodziło o opisanie własnymi słowami idei zawartych w pierwowzorze. Nie znam oczywiście szczegółów, ale jakoś bardziej wygląda mi to na wariant pierwszy.

Jeśli chodzi o zastosowanie edukacyjne, to upaipp zezwala na wykorzystanie utworów w działalności edukacyjnej - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - a w szczególności Art.27. i 28. Jeśliby praca spełniała te wymogi, to problem by się rozwiązał...

Powrót