Artykuł na podstawie innych

• Autor wątku Autor wątku przemon_p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemon_p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

1. Czy jeśli napisze własny artykuł na podstawie innego do którego są ustalone prawa własności z zachowaniem tematyki, sensu i chronologii jak w tekście źródłowym - to czy jest to łamanie prawa?? Znalazłem informacje:http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html
jeśli opieramy się na kilku tekstach to nasz jest tzw. utworem inspirowanym. A co jeśli dokonuję przeróbki jednego tekstu jw. z zachowaniem informacji, że opierałem się na artykule tego a tego autora??
2. A jeśli dajmy na to pisze zdanie w zdanie mające ten sam sens, lecz zastosowane inne słowa (niż w oryginale)) - czy to jest plagiat??

Że cytować można to już Pan wie. Inspiracja cudzą pracą jest też jak najbardziej dozwolona. Tzn. jeśli ktoś napisał artykuł o malinie moroszce, jej uprawie, smaku i in. właściwościach, to znaczy, że ma wyłączność na ten temat. Ja także mogę taki artykuł napisać. Jednak jeśli wezmę czyjś artykuł i tylko pozmieniam słowa, to można wtedy doszukiwać się znamion plagiatu. To wówczas nie jest do końca samodzielna praca.

Witam,

pozwole sobie podlaczyc sie pod temat.
Napisalem kiedys kilka artykulow na potrzeby firmowe. Byly to artykuly reklamowo-informacyjne. Oprocz tego ze umiescilem je na www firmowej, wstawilem jest do serwisow typu artelis.
Niestety konkurencyjna firma skopiowala artykul usunela/zmienila/dodala moze co 15 slowo.
Artykuly z serwisu artelis mozna wstawiac na swoja www (nawet konkurencja), jezeli sie poda zrodlo pochodzenia. Ale Ci zrobili zupelnie inaczej.
Chciałbym napisac do nich maila na jakie paragrafy mam sie powolac? Czy moze lepiej puscic pismo od prawnika? Czy moge zadac czegos oprocz usuniecia moich artykulow z ich strony?

Powrót