Artykuły a pozwy

• Autor wątku Autor wątku Jokero131313
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jokero131313

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Pracuję w pewnym serwisie. W UoP mam informację, że za wady, które ew. zawierałby mój Utwór (artykuł), które by oznaczały dla pracodawcy konsekwencje cywilno-prawne w postaci roszczeń majątkowych (np.), odpowiadam w pełni. Jest info o tym, że oddaję Utwór "bez wad prawnych".

Tymczasem prawo prasowe wyraźnie informuje, że za ewentualne roszczenia odpowiada autor, wydawca i red. naczelny i/lub inna osoba, która odpowiada za opublikowanie artykułu. Mają odpowiadać "solidarnie".

Czy w takim razie tę sumę dzieli się przez trzy/cztery? I czy pracodawca faktycznie może zwrócić się do pracownika o zwrot pieniędzy za przegrany proces?

Podam przykład - Pudelek. Na stronie internetowej wisiała informacja, że przepraszali pewnego aktora (od razu mówię, że nie pracuję w Pudelku :D) - link https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/pudelek-przeprasza-mikolaj-krawczyk-za-co.

Musieli zapłacić m.in. 50 tys. na WOŚP. Gdybym więc, hipotetycznie, pracował w takim serwisie, to musiałbym zapłacić część tej kwoty? Zakładając, że ja napisałbym wszystkie artykuły, choć oni je pisali tutaj przez prawie rok czasu, więc pewnie pisały różne osoby.

Pozdrawiam.

Powrót