Artykuły z gazet i materiały z telewizji

• Autor wątku Autor wątku feG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

feG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Piszę na forum, gdyż zastanawiają mnie dwie kwestie, a chciałbym być zgofny z prawem ;)

Czy jeśli na prowadzonej stronie internetowej będę umieszczał pełne artykuły z lokalnej gazety, podając przy tym pełne imię nazwisko autora, tytuł gazety, numer wydania itp., to czy będzie to legalne? Ze zgodą będzie ciężko, bo o ile ze współczesnymi artykułami nie powinno być problemu i z autorem mógłbym się dogadać, to z autorami artykułów z przed powiedzmy 10 lat ciężko byłoby mi się skontaktować.

I druga sprawa. Lokalna telewizja kablowa prowadzi lokalne aktualności. Większość z nich umieszcza też na swojej stronie internatowej. Takie aktualności trwają zazwyczaj około 1h. Czy mogę ten program dowolnie zgrywać i wyciąć tylko dowolny interesujący mnie z nich fragment (np. jedną relację z jakiegoś wydarzenia) i umieścić to na YT? Oczywiście również odpowiednio opisałbym kto jest autorem.

Z góry dzięki za sensowne odpowiedzi :)
Jeśli będą jakieś wątpliwości i niejasności co do moich pytań, to wtedy będę mógł coś jeszcze wyjaśnić ;)

feG napisał:
Czy jeśli na prowadzonej stronie internetowej będę umieszczał pełne artykuły z lokalnej gazety, podając przy tym pełne imię nazwisko autora, tytuł gazety, numer wydania itp., to czy będzie to legalne?
Jeśli twoja strona jest zarejestrowanym wydawnictwem prasowym w myśl USTAWY z dnia 26 stycznia 1984 r. "Prawo prasowe", to mógłbyś skorzystać z Art.25. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku (dalej upaipp.) w celu pozyskiwania materiałów prasowych bez konieczności posiadania zgody autora / właściciela praw autorskich (prawo cytatu). Ale należy pamiętać, że w większości dopuszczonych przez ten artykuł sytuacji autorowi należy się wynagrodzenie.

Inaczej, tylko za pozwoleniem autora / właściciela praw autorskich. Więcej o prawie do cytatu znajdziesz tam --> http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html ;)

Jeśli przekopiowałbyś masowo te artykuły bez zgód właścicieli praw autorskich to oprócz naruszania majątkowych praw autorskich mógłbyś być posądzony dodatkowo o czyn nieuczciwej konkurencji...
I druga sprawa. Lokalna telewizja kablowa prowadzi lokalne aktualności. Większość z nich umieszcza też na swojej stronie internatowej. Takie aktualności trwają zazwyczaj około 1h. Czy mogę ten program dowolnie zgrywać i wyciąć tylko dowolny interesujący mnie z nich fragment (np. jedną relację z jakiegoś wydarzenia) i umieścić to na YT?
zgrać możesz wyłącznie na własny użytek, umieszczenie nagrań na YT to będzie rozpowszechnianie (Art.50. upaipp), na które należy posiadać odpowiednie licencje od właścicieli praw autorskich do zgranych audycji, nadań, wykonań, etc...

No ale jaka konkurencja, skoro byłyby to artykuły ze starszych roczników i numerów (powiedzmy 5 numerów w tył od aktualnego numeru)? A czy mogę legalnie i bez zgody umieszczać skany/zdjęcia tych artykułów?
Jak mówiłem z niektórymi autorami z różnych względów nie mogę się skontaktować, czy w takim wypadku może wystarczyć zgoda wydawcy/redaktora naczelnego/właściciela itp. gazety, czy musi to być koniecznie autor?

zgrać możesz wyłącznie na własny użytek, umieszczenie nagrań na YT to będzie rozpowszechnianie (Art.50. upaipp), na które należy posiadać odpowiednie licencje od właścicieli praw autorskich do zgranych audycji, nadań, wykonań, etc...
No ale skoro telewizja sama umieszcza te materiały ogólnodostępnie na swojej stronie i każdy może je pobrać? Tylko, że wtedy w jednym pliku (aktualnościach z kilku dni) jest powiedzmy 10 relacji, a użytkowników mojej strony mogłaby zainteresować tylko jedna z nich i właśnie ją chciałbym wyciąć i umieścić na YT, aby nie musieli ściągać całości.

Zasada ogólna jest taka, jak mówi Art.17. upaipp:
Przepis prawny:
Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, twórcy przysługuje wyłączne prawo do korzystania z utworu i rozporządzania nim na wszystkich polach eksploatacji oraz do wynagrodzenia za korzystanie z utworu.
a więc w ogólności, aby wykorzystywać czyjś utwór, należy posiadać zgodę właściciela praw autorskich do tego utworu.

A cha, prawa autorskie gasną w ogólności po siedemdziesięciu latach od śmierci autora...

Powrót