ASESOR-Pytanie- PILNE

• Autor wątku Autor wątku help1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

help1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
W dniu 18.03. ROZPOCZNIE SIE OD NOWA się moja sprawa karna . Pragnę nadmienić,że toczyć się ona będzie po zwróceniu i uchyleniu w całości wyroku przez sąd apelacyjny - OKRĘGOWY - sprawę ma prowadzić Sędzia Asesor, !!!!! poprzednia w pierwszej instancji trwała 4 lata. Proszę o udzielenie mi odpowiedzi: co się bedzie działo po 1 maja 2009 roku w związku z orzeczeniem trybunału konstytucyjnego w sprawie orzekania przez sedziów asesorów. Z tego co wiem 1 maja tracą te uprawnienia, co bedzie jesli w trakcie procesu asesor zostanie mianowany , czy tez będzie mógł prowadzis sprawę dalej?????? pozdrawiam Darek

Jeśli w miarę szybko asesor dostanie nominację sędziowską to wszystko będzie się toczyć dalej jak dotąd. Jeśli oczekiwanie na nominację będzie się przedłużać, to sprawę może przejąć - na podstawie decyzji Przewodniczącego Wydziału lub Prezesa Sądu - inny sędzia (wtedy sprawa rozpocznie się od nowa).

ile to czasu " w miarę szybko"?? 1,2,3..... posiedzenia???

Czas się mierzy raczej w tygodniach, miesiącach, latach, a nie posiedzeniach.
Jak asesor utraci tzw. wotum (czyli prawo orzekania) to sprawa trafi na półkę i będzie czekać na dalszy bieg wydarzeń. Ile będzie czekać bez zmiany sędziego, to będzie zależało od decyzji osób, o których wspomniałem wcześniej.

Napisałem że zaczyna sie 18.marca, ,,,,i nie ma jeszcze nominacji
"Z tego co wiem 1 maja tracą te uprawnienia, co bedzie jesli w trakcie procesu asesor zostanie mianowany , czy tez będzie mógł prowadzis sprawę dalej?????? pozdrawiam Darek

O co dokładnie Ci jeszcze chodzi?​

Ostatnia edycja:
dokładnie o :::
1/ 18 marca rozpocznie się pierwsze posiedzenie , sprawę prowadzi śędzia ASESOR !
2/ 20 kwietnia wyznaczono drugi termin posiedzenia !
3/ 1. maja kończy się karencja przepisów dotyczących asesorów
4/ na 12 maja wyznaczono kolejny termin posiedzenia
5/ co wtedy ???? przecież po 1 maja nie będzie już mógł ożekać w sprawach karnych
6/ co wtedy jak otrzyma nominację np. w czerwcu????/
czy sprawa idzie od nowa czy też on prowadzi ją dalej , już jako sędzia???

Odpowiedzi Ci już udzieliłem wcześniej.
Jeśli asesor do 12 maja nie uzyska nominacji sędziowskiej to termin ten zostanie najprawdopodobniej odwołany i sprawa będzie czekać na dalszy rozwój wypadków na półce w szafie (albo na nominację asesora na sędziego albo na wyznaczenie w przyszłości - w razie przedłużania się oczekiwania na nominację - innego sędziego). Chyba, że Przewodniczący wydziału od razu (przed 12 maja) wyznaczy nowego sędziego - wówczas sprawa będzie się toczyć dalej bez potrzeby odwoływania majowego terminu (tyle że zmiana składu Sądu w sprawie karnej powoduje, że trzeba ją zacząć od początku).

Powrót