aspekt prawny - kradziez materialow z www

• Autor wątku Autor wątku owca60
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

owca60

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. przepraszam jesli powielam Topik(niestety jak chce wyszukac temat to przegladarka mi sie zamyka)wiec nie wiem czy tajki juz byl ale zapewne byl.

chodzi mi o kradziez materialow z serwisu www. Jesli mamy na stronie stopke iz wszelkie materialy sa wlasnosci"...." wykorzystywanie, kopiowanie, edytowanie bez zgody wlasciciela zabroniione.

Jesli w tym momencie materialy z mojego serwisu (zdjecia, awatary)zostana wykorzystane na innej stronie bez mojej wiedzy i zgody, do tego zedytowane napisami do ponizenia(aluzyjnego)(ja dowiaduje sie przypadkiem od kogos ze materialy moje sa tu i tu) a na moja prosbe o usuniecie danych materialow ktore pochodza z mojej www autor konkurencyjnej podobnej strony smieje mi sie prosto w twarz ze nie usunie danych czesci skradzionych ode mnie.

jak to rozwiazac gdyz nie jest to przyjemne gdy ktos kradnie cudza prace, jesze w dodatku w celu ponizenia czy tez osmieszenia drugiej osoby nawet w formie aluzji

Po pierwsze: nie ma tutaj nic, co nazwać można kradzieżą.
Po drugie: cytowana stopka, a w szczególności jej fragmenty mówiące o zakazie kopiowania i edycji materiałów stoją w sprzeczności z polskim prawem.

Po trzecie: opisany czyn to bezprawne rozpowszechnianie cudzych utworów, karalne z art. 116 ustawy o prawie autorskim. Możesz zgłosić przestępstwo organom ścigania - jest ono ścigane na wniosek pokrzywdzonego.

Poszukaj postów o podobnej tematyce, nieuprawnionego wykorzystania czyichś tworów - ostatnimi czasy było tego sporo.

Powrót