Assistance w COMPENSIE

• Autor wątku Autor wątku luki102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luki102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam !
Posiadam ubezpieczenie Assistance Top i Baza w COMPENSIE. W czasie pobytu za granicą pojazd uległ awarii, bez udziału pomocy drogowej dojechałem do warsztatu, gdzie dokonano wymiany części. Na powyższą usługę otrzymałem fakturę z wyszczególnieniem kosztu części i naprawy. Po powrocie do kraju zwróciłem się telefonicznie do ubezpieczyciela o informację na temat procedury zwrotu kosztów naprawy, gdzie w jednej rozmowie z konsultantem otrzymałem informację o przysługującym zwrocie kosztów naprawy natomiast w następnej inny konsultant odmówił mi tego. Proszę o poradę co dalej z tym fantem zrobić ??? Dziękuję

Przeczytać OWU (Ogólne Warunki Ubezpieczenia)

NIe dostaniesz zwrotu za koszta naprawy, assistance pokrywa koszty holowania do najbliższego warsztatu, ewent. zakwaterowanie w hotelu itp, "logistyczne" sprawy. Jednak nie pokrywa kosztów naprawy zepsutego pojazdu, no chyba że była to szkoda objęta AC.

Wystarczy wejść na stronę Compensy i zapoznać się z podanymi ogólnymi informacjami:

Ubezpieczenie Assistance stanowi ofertę dodatkowych usług i świadczeń dostępnych dla posiadaczy samochodów osobowych zawierających w Compensa ubezpieczenie obowiązkowe OC posiadacza samochodu osobowego lub AC w wariancie BAZA.

Dostępne są dwa rodzaje ubezpieczenia Assistance: Assistance BAZA do polisy OC lub polisy AC i Assistance TOP, które stanowi rozszerzenie zakresu Assistance BAZA. Pomocą Assistance objęte są zdarzenia powstałe na terenie Polski, państw należących do systemu Zielonej Karty oraz państw powstałych z byłego Związku Radzieckiego (jeżeli nie należą do systemu Zielonej Karty)

Ubezpieczenie Assistance BAZA obejmuje pomoc w postaci usprawnienia do jazdy lub holowania pojazdu w razie wypadku. W przypadku Assistance BAZA do polisy OC, pomoc świadczona jest nie tylko ubezpieczonemu w Compensie, lecz także poszkodowanemu w wypadku spowodowanym przez ubezpieczonego.

Usługi w ramach wariantu Assistance TOP oznaczają pomoc świadczoną w razie wypadku lub awarii pojazdu i obejmującą m.in.:

* naprawę pojazdu na miejscu zdarzenia,
* holowanie,
* transport lub zakwaterowanie kierowcy i pasażerów,
* wynajem samochodu zastępczego,
* dostarczenie samochodu po naprawie,
* organizację dostawy części zamiennych,
* udzielenie zaliczki gotówkowej na pokrycie kosztów naprawy,
* udzielenie wszechstronnych informacji przydatnych w czasie podróży.

Lub szerzej: http://www.compensa.pl/PL/Produkty/Klient_indywidualny/Compensa_Komunikacja/OWU_Komunikacja.pdf

Dzięki :) Przeglądałem to, problem w tym, że wg ubezpieczyciela "naprawa na miejscu zdarzenia" to sytuacja kiedy wezwana zostaje pomoc drogowa i to ona wykonuje naprawę na miejscu, nie w przypadku dojazdu pojazdu do warsztatu i naprawy. Różne interpretacje przepisu, czy warto walczyć ???

Zależy jaka wartość roszczenia. Raczej nie...:
§2 ust. 11 OWU - NAPRAWA POJAZDU - w ubezpieczeniu assistance usunięcie przyczyny uniemożliwiającej kontynuowanie podróży albo powrót do miejsca zamieszkania Ubezpieczajàcego;

Zobacz sobie § od 18 do 22 a w szczególności §20 ust. 2:
COMPENSA nie zwraca kosztów poniesionych bez uprzedniej zgody
Centrum Alarmowego, nawet jeżeli są one objęte zakresem ubezpieczenia.

Powrót