Aufhebungsvertrag

• Autor wątku Autor wątku marcindautovic0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcindautovic0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, 2 dni temu wróciłem z Hamburga gdzie miałem podjąć nowe zatrudnienie u Niemieckiego pracodawcy. Miałem otrzymać kontrakt na 9 miesięcy od pierwszego dnia przed rozpoczęciem pracy. Niestety ten pracodawca praktykuje metody oszustwa i nie dopełnia czynności prawnych jakie ma w obowiązku. Dane czynności takie jak odprawa, bądź ochrona osoby, która ma pracować na Niemiecką umowę o pracę przed zwolnieniem. Umowa została mi wręczona dopiero drugiego dnia pracy, następnie po podpisaniu umowy zostałem przymuszony do podpisania wypowiedzenia zwanego po Niemiecku Aufhebungsvertrag. Które sugeruje iż sam prawnie wnioskuję o rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, nie znałem Niemieckiego prawa na tyle żeby wiedzieć, co to oznacza. Zostałem przymuszony do tego żeby podpisywać ten dokument gdzie nie wiedziałem, co podpisuję. Nie wiedziałem o okresie oddelegowania lub o czymś takim jak ochrona pracownika przed zwolnieniem. Tak samo jak kazano mi podpisać coś, co niby miało być rozwiązaniem umowy przez pracodawcę. Wykorzystano moją brak znajomości języka i prawa Niemieckiego. Wiem, że przysługuje mi możliwość wniesienia pozwu w ciągu 30 dni od danego zajścia. Gdzie tak jak wspomniałem zostałem do tego przymuszony, wszystko było oszustwem. Tak samo jak brak zameldowania, które pracodawca ma pomóc obowiązek zorganizować w ciągu 7 dni od przyjazdu. Mówiono mi, że otrzymam zameldowanie w ciągu 3 miesięcy, warunki mieszkaniowe nie godne życia ludzkiego. Proszę od odpowiedź bądź sugestię, co mogę zrobić jeszcze w tej sytuacji. Poza tym, że wypowiedzenie jest natychmiastowe a powinno trwać 2 tygodnie, tak samo jak i końcowa strona umowy sugeruje iż podpis pod umową o pracę złożyłem niby przed datą rozpoczęcia na miejsce. Facet był nie miły i nie przyjemne zdenerwowany jak to robił, wyczułem to.. Wszystko jest oszustwem i jest nie zgodne z prawem, nawet oficjalnie nie zostałem zwolniony a wypowiedzenie zostało mi niby przymuszone z powodu cięć budżetowych, braku funduszy na moje szkolenie. Gdzie na moje miejsce czeka multum kolejnych osób, które zostają ściągnięte na miejsce. Jest to pełnoprawny Niemiecki pracodawca pod działalnością gospodarczą Gmbh, proszę o wskazówki pozdrawiam serdecznie. Już nigdy nie wpakuję się w takie bagno, wiem jakie przysługuje mi już prawo. Sam sobie przetłumaczyłem wszystkie dokumenty i wyszukałem Informację.

Chcesz o coś spytać?

tak gdzie się z tym zgłosić

1. Nie ma czegoś takiego jakochrona pracownika przed zwolnieniem. Jedynie w ciąży...ale chyba nie jesteś??Nawet na zwolnieniu lekarskim możesz tu yostać skutecznie zwolniony, zwłaszcza w trakcie okresu próbnego.
2.Pracodawca nie jest w ohóle zobowiązany zapewnić Ci mieszkanie o zameldowaniu już nie mówiąc. To tylko jego dobra wola.
3. Jesli uwazasz że otrzymałes zwolnienie na skutek oszustwa możesz się z tym zgłosić do sądu pracy. W pierwszej instancji nie ponosisz kosztów, no chyba, że weźmiesz sobie adwokata, to musisz go zapłacić.
4. Założe się że ta niemiecka firma to ma polskiego pochodzenia szefa. Zgadza się? Jeśli możesz to napisz co to za firma. Mieszkam nieopodal.

Powrót