Aukcja Allegro kupujący składa reklamację

• Autor wątku Autor wątku GoW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GoW

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, bardzo proszę o użytkowników forum o udzielenie mi pomocy w pewnej sprawie.

Sprzedałem na allegro konsolę Playstaton 3. Oczywiście sprawną. Dziś otrzymałem maila od kupującego że otrzymał wczoraj konsolę ale nie czyta ona płyt Blue ray i chce zwrotu pieniędzy łącznie z wysyłką oraz dodatkowe koszty na przesłanie mi konsoli z powrotem. Ja posiadam zdjęcia robione dzień przed zakończeniem aukcji na których widać że konsola uruchamia gry z płyt, wysłałem sprawny towar na aukcji zachęcałem do odbioru osobistego ponieważ nie przyjmuję zwrotów oraz nie udzielam gwarancji na sprzęt. Czy muszę przyjąć konsolę którą albo on uszkodził albo została uszkodzona podczas transportu? Jak wybrnąć z tej sytuacji. Bardzo proszę o Pomoc.

Konsola może nie czytać nagrywanych (pirackich) blu-ray oraz kopii.
A kupujący jest świadom, iż jeśli uruchamia grę z innego regionu (np. USA czy Japonia) to może nie chodzić, gdyż inny jest kod regionu?

Poza tym jeśli okaże się, że konsola jest niesprawna w jakiś sposób to obowiązuje rękojmia:
Rękojmia – Wikipedia, wolna encyklopedia
On odsyła na SWÓJ KOSZT i Ty oceniasz wadę i decydujesz.

Uszkodzenie w transporcie mogło nastąpić, ale odszkodowanie dostaniesz właściwie tylko jesli przesyłka była odpowiednio zabezpieczona i opatrzona oznaczeniem OSTROŻNIE.

Konsola nie widzi gry dolaczonej do zestawu (która u mnie działała) a takze innych ktore posiada kupujacy, oryginalne gry w wersji europejskiej, czy to że w aukcji napisalem że nie przyjmuję zwrotów i nie udzielam reklamacji na licytowany ma jakies znaczenie?

Ma - reklamacji nie rozpatrujesz, bo nie jesteś firmą, zwrotów nie musisz przyjmować, ale ODPOWIADASZ z tytułu rękojmi - od tego nie ma odwołania.

I na jakiej podstawie pójdzie do tego sądu jeżeli w umowie kupna-sprzedaży czyli w opisie aukcji sprzedający napisał że nie przyjmuje zwrotów i nie udziela gwarancji.

Zapewne nie wyłączył odpowiedzialności z tytułu rękojmi .

skulim napisał:
I na jakiej podstawie pójdzie do tego sądu jeżeli w umowie kupna-sprzedaży czyli w opisie aukcji sprzedający napisał że nie przyjmuje zwrotów i nie udziela gwarancji.

Na podstawie rękojmi, a poza tym nie można wyłączyć odpowiedzialności z tego tytułu:

Sprzedający na Allegro nie może zwolnić siebie z prawa do rękojmi, dlatego wszystkie informacje o zwolnieniu z tego obowiązku, które pojawią się w opisach przedmiotów, naruszają Regulamin Allegro.

I przypominam: On NIE ma obowiązku przyjmować zwrotów, a reklamacji NIE rozpatruje bo nie jest firmą.

Powrót