Aukcja Allegro uszkodzenie w trakcie wysyłki

• Autor wątku Autor wątku alex12126
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alex12126

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam mam taki problem ze sprzedawałem na allegro "pocket bike" (mini ścigacz)
wysłałem go kurierem gdy dotarł do kupującego ( kupujący nie otworzył przy kurierze tylko na drugi dzień ) Wysłał zdjęcia z połamanym plastikiem czyli uszkodzony, lecz nie zadzwonił do firmy kurierskiej o reklamacje itp. Przesyłkę miałem ubezpieczoną, Kupujący założył spór na allegro lecz nie został rozstrzygnięty . Czy może dalej coś zrobić ? co może z tego wyniknąć?

Kupujący ma ustawowy obowiązek zapoznać się towarem, który dostarczył mu przewoźnik ... bez protokołu potwierdzającego szkodę, niczego nie zdziała. Ty natomiast nie musisz wierzyć w to co kupujący mówi, mógł uszkodzić towar w chwilę po odbiorze i próbuje winę zwalić na przewoźnika. Jeżeli odpowiednio zadbałeś o bezpieczne dostarczenie towaru (głównie chodzi o opakowanie), to nie widzę powodów do manewru, który mógłby zrobić kupujący a przed którym byś się nie obronił.
Przepis prawny:
Kodeks Cywilny

Art. 545. § 2.
W razie przesłania rzeczy sprzedanej na miejsce przeznaczenia za pośrednictwem przewoźnika, kupujący obowiązany jest zbadać przesyłkę w czasie i w sposób przyjęty przy przesyłkach tego rodzaju; jeżeli stwierdził, że w czasie przewozu nastąpił ubytek lub uszkodzenie rzeczy, obowiązany jest dokonać wszelkich czynności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności przewoźnika.

Pozdrawiam :cool:

P.S. Z pewnością będziesz prędzej czy później poinformowany o tym, że zgłosi sprawę na Policję ... bezpodstawnie.

Powrót