Aukcja allegro!

• Autor wątku Autor wątku komod0r3k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

komod0r3k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, miałem ostatnio taki przypadek, że udało mi się wylicytować kamerę 4-ro miesięczną za dosyć przystępną cenę 600 złotych (sklepowa cena nowej kamery 1400 złotych). W aukcji nie było nic uwzględnione, po za danymi technicznymi kamery. Od razu po zakończonej aukcji otrzymałem maila w którym gościu pisał, że mi jej nie odsprzeda ponieważ jest prawie nowa i dla niego jest to nie opłacalne. Moja odpowiedz była taka ze za gapowe się płaci, więc problem nie leży w moim interesie. Kilka pytan na ten temat.

- Jaki jest czas na zrobienie wpłaty przez kupującego?

- Czy gdybym dokonał wpłaty w odpowiednim czasie, a kamery nie dostał to mogę się starać od allegro o jakąś rekompensate? Ewentualnie o zwrot pieniędzy?

- Jakie są tego konsekfencje gdy po uregulowanej wpłacie przedmiotu nie dostaje w odpowiednim czasie.

Z góry dziekuje i pozdrawiam Patryk.

Pytanie, jeśli nowa kamera kosztuje około 1400 zł. To wartość czteromiesięcznej będzie zdecydowanie mniejsza. Jeśli chce Ci się biegać po sądach, to droga wolna. Jednak jeśli nie masz dobrego adwokata, a sprzedawca kamery będzie może takowego miał wyjdzie na to, że nie dość, że nie otrzymasz kamery, to i poniesiesz koszty sprawy itp.
Nawet jak już wygrasz sprawę, otrzymasz kamerę, to i tak po takim czasie będzie ona warta nie więcej niź te 600 złotych.

Witam,
Zablokowano mi konto w jednym z darmowych serwisów aukcyjnych.
Sprzedałam zabawkę plastikowa, nowa przez internet. w opisie była informacja, ze zabawka nie była używana, ale ma na bokach rysy, ponieważ przez pewien czas była przesuwana na półce.Nowa zabawka kosztuje 72,00zł.wystawiłam ja za 35,00zł + 11.00zł przesyłka Pewna kupująca pytała mnie czy sprzedam ja za 29,00zł + 11,00zł przesyłka -nie wyraziłam zgody. Za miesiąc ponowiła prośbę - zgodziłam się.Zabawkę wysłałam, zdemontowaną, zabezpieczoną folią bąbelkową.Prosiłam kupująca o sygnał, kiedy przesyłka dojdzie. Po trzech dniach, dostałam od kupującej informacje, ze zabawka nie jest kompletna, brakuje jakiejś części i odesłała mi ją, żądając zwrotu 51,00zł ( 29,00zł + obydwie przesyłki 22,00zł)Odpisałam, ze powinna była skontaktować się ze mną, po otrzymaniu przesyłki.Odpowiedziałam, ze przesyłki nie odbiorę, bo postawiła mnie przed faktem dokonanym."Atakowała" mnie mailami i serwis.Po pierwszym jej ataku, serwis zablokował mi konto - nie mogłam zalogować się. Odblokowano je po moim pytaniu dlaczego? Atak kupującej nie ustawał.Pisała, ze jestem oszustką, sprzedając jej niekompletna zabawkę.zaznaczała, ze nie przeszkadzają jej rysy, o których była mowa w opisie. Wreszcie serwis napisał mi "może by Pani jednak zwróciła jej pieniądze?Odpisałam, ze nie mam podstaw, bo zabawka była kompletna.Konto mam zablokowane przez ponad miesiąc.Kupująca wysłała do mnie list(zwykły priorytet) w którym domaga się zwrotu 40,00zł - koszt zabawki + jedna przesyłka i jeśli dostanie przelew, poinformuje serwis, ze wszystko jest ok.Właściciel serwisu informuje w regulaminie, ze konto może zablokować, po złamaniu regulaminu lub prawa.Nie złamałam ani regulaminu ani prawa. Znalazłam w kodeksie cywilnym ".Art. 567. § 1. Jeżeli z powodu wady fizycznej rzeczy nadesłanej z innej miejscowości kupujący odstępuje od umowy albo żąda dostarczenia rzeczy wolnej od wad zamiast rzeczy wadliwej, nie może on odesłać rzeczy bez uprzedniego porozumienia się ze sprzedawcą i obowiązany jest postarać się o jej przechowanie na koszt sprzedawcy dopóty, dopóki w normalnym toku czynności sprzedawca nie będzie mógł postąpić z rzeczą według swego uznania."
Wydaje mi się, że to kupująca powinna mieć zablokowane konto, bo ona złamała prawo, odsyłając mi zabawkę, bez wcześniejszego poinformowania mnie o tym.
Bardzo proszę o radę, co mam z tym zrobić. Jest mi z tym źle. Nigdy nikogo nie oszukałam.
Kupuję i sprzedaję w serwisach internetowych od kilku lat.Wszystkie komentarze i opinie mam pozytywne.Jest mi trudno pogodzić się z tym,ze w opinii serwisu, jestem oszustką.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam elecich

Powrót