Aukcja allegro.

• Autor wątku Autor wątku Soleil23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soleil23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Kilka dni temu wygrałam aukcję na allegro, kupując tym samym buty. W przeciągu 48h, zapłaciłam za nie i oczekiwałam na przesyłkę. Okazało się, że zamiast jednej pary, którą wylicytowałam otrzymałam dwie identyczne. Zastanawiam się teraz jak powinnam się zachować w tej sytuacji (?).

Jak to wygląda w świetle prawa?

Proszę o jakąś pomoc, albo jakieś wskazówki.

Skontaktować się ze sprzedawcą i na jego koszt odesłać buty, za jego zgodą.

Chyba, że aukcja dotyczyła dwóch par lub też sprzedawca postanowił z sobie znanych przyczyn dać druga parę (gratis ;) ) - warto się skontaktować ze sprzedawcą i dowiedzieć czy to pomyłka czy zamierzone działanie.

Pozdrawiam :cool:

Zakładał, że niezamówiony towar, wtedy ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów z 2002 r.
Art. 15. Spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta następuje na ryzyko przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań.

Oczywiście można skorzystać z art. 15 :) ... ale kontaktując się ze sprzedawcą może uda się lepiej na tym wyjść niż z drugą parą identycznych bucików - np. rabacik na drugą parę ;)

Czyli nawet gdybym nic nie zrobiła tj. nie powiadomiła sprzedawcy o błędzie, to nie poniosę żadnej odpowiedzialności?

Nie ... to są konsekwencje ewentualnego błędu, które popełnił sprzedawca.

Dziękuję serdecznie za pomoc.

Pozdrawiam.

Powrót