Aukcja Allegro.

• Autor wątku Autor wątku Tir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tir

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich Forumowiczów!
Bardzo prosiłbym o poradę, ponieważ:
Wystawiłem na Allegro bagażnik dachowy do BMW. W opisie aukcji napisałem: "Bagażnik PRAWDOPODOBNIE (podkreślenie moje) pasuje do niżej wymienionych modeli: (...)." Klient kupił ten bagażnik, lecz po paru dniach wysłał mi maila z zawiadomieniem, że bagażnik nie pasuje do jego samochodu i podał mi nr konta, na które mam zwrócić mu pieniądze. Czy muszę oddać mu te pieniądze? Nie zapewniałem go, iż bagażnik będzie pasował, a ten pan nawet do mnie nie zadzwonił przed kupnem. Gorąco proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Tir

a po co miał dzwonić skoro ty sam nie wiedziałeś czy będzie pasował do jego modelu .....wszak gdybyś wiedział to nie napisałbyś prawdopodobnie tylko ,że pasuje....

Więc co z pieniędzmi, bo nie wiem czy oddawać.

to twoja sprawa czy chcesz mieć sprawę karną czy nie

Przyjęcie zwrotu to tylko Twoja wola. Oczywiście niech najpierw odeśle zakupiony towar.
Poza tym to błąd kupującego, że nie zadzwonił i się nie upewnił, bo na bagażniku raczej są jakieś oznaczenia, które można odczytać, jak z drzwi, a jak nie ma to można dosłać dokładniejsze fotki itd. ale sam przecież się tym nie zainteresował. Ty sam napisałeś tylko, że prawdopodobnie pasuje, czyli nie wprowadziłeś perfidnie nikogo w błąd. Ja nie widzę podstaw, by uwzględnić zwrot bagażnika.

Markiz32 napisał:
to twoja sprawa czy chcesz mieć sprawę karną czy nie

markiz32 - od strony karnej tu chyba można tylko mówić o 286 kk ale nie widzę tu wypełnionych znamion wprowadzenia w błąd (opis wskazywał że sprzedawca nie ma pełnej wiedzy o właściwościach produktu), innych wprowadzeń w błąd nie widzę ale ponieważ twoje doświadczenie jest większe na pewno nie tylko ja chciał bym poznać twoje zdanie odnośnie tego który paragraf masz na myśli i czy wypełniono znamiona.

gladje - za mało danych abyś twoim zdaniem można się kierować (bez urazy)
Chodzi o to że autor tematu nie napisał czy jest przedsiębiorcą czy nie (przedsiębiorca := prawo zwrotu do 10 dni), kolejna sprawa czy konsument kupował jako konsument czy jako firma ?

Powrót