Aukcja allegro.

• Autor wątku Autor wątku Jakob_sj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jakob_sj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam!
Ostatnio wystawiłem na allegro pamięci RAM. Nigdy ich nie używałem, leżały sobie spokojnie w pudełku długi czas. Wystawiłem je w aukcji na allegro. Pewien użytkownik kupił je za sumę 31zł. Wysłałem w kopercie bąbelkowej. Teraz allegrowicz napisał, że jeden z RAMów nie działa. Czy jeśli nie mam żadnej firmy, muszę przyjąć RAMy z powrotem? Wg. mnie zostały uszkodzone w czasie transportu.

Pozdrawiam!

EDIT:
Czy mogę się wytłumaczyć tym, że jeśli kupujący odebrał przesyłkę i nie sprawdził przy listonoszu, to jego wina?
Ram był wysłany poleconym priorytetem.

Ostatnia edycja:
A jak niby miał ten RAM sprawdzić przy listonoszu - wsadzić w zęby i zrobić zapis/odczyt ?? :)

Więc do rzeczy: odpowiadasz względem kupującego z tytułu rękojmi za wady (art 556 - 576 KC) i w związku z art 560 KC on może reklamować pamięć i żądać odstąpienia od umowy jeśli jest wadliwa. Formalnie musi złożyć odstąpienie od umowy i odesłać RAM - ale Ty po odebraniu pamięci powinieneś się ustosunkować do jego żądań - uznać lub odrzucić z uzasadnieniem. Ale w tym wypadku raczej Ty jesteś na straconej pozycji - wysyłanie delikatnej elektroniki w bąbelkowcu i zakładam, że bez twardego opakowania (np tektury, pudełka) i bez opcji Ostrożnie Szkło rodzi przypuszczenie, że uszkodzenie powstało wskutek złego zabezpieczenia przesyłki.

Pytanie tylko: w jakim czasie po odebraniu przesyłki napisał do Ciebie? ile czasu minęlo od zauważenia przez niego wady do chwili powiadomienia Ciebie?

Dobrze, a jeśli odeśle mi RAMy i uznam na gwarancji, że zostały uszkodzone z jego winy, to może z tym iść do jakiegoś urzędu? Mogę mieć z tego tytułu problemy?

Co jeśli uznam gwarancję? Mam oddać pieniądze tylko za RAM, czy przesyłka też?

Jakob_sj napisał:
Dobrze, a jeśli odeśle mi RAMy i uznam na gwarancji, że zostały uszkodzone z jego winy, to może z tym iść do jakiegoś urzędu? Mogę mieć z tego tytułu problemy?

Co jeśli uznam gwarancję? Mam oddać pieniądze tylko za RAM, czy przesyłka też?

Mylisz pojęcie gwarancji z rękojmią. Gwarancję daje tzw gwarant (możesz nim być też Ty, jeśli wyraźnie zaznaczysz, że udzieliłeś gwarancji i na jakich warunkach) i on ustala jej warunki, ale poza tym sprzedawca (czyli Ty) odpowiada z mocy prawa za sprzedawany towar. Jeśli on chce odstąpić od umowy z powodu wady to Ty masz obowiązek się do tego ustosunkować (kazać odesłać RAM i możesz go sprawdzić), a nie jakieś urzędy i zdecydować - uznać lub odrzucić. W razie uznania odstąpienia oddajesz całość z przesyłką włącznie, ale masz w myśl art 560 KC możliwość wymiany RAMu na działający.

Ostatnia edycja:
Tylko sprawdź numery seryjne bo często kupujący kupują te same ramy(w domu mają nie sprawne) i sobie montują sprawne a Tobie odsyłają niesprawne, że niby nie działały.. A tak na prawdę to nawet nie te same ramy... Już miałem taki jeden przypadek więc przed tym ostrzegam.

Powrót