Aukcja Allegro

• Autor wątku Autor wątku krys929
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krys929

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Proszę o pomoc.
Sprzedałem na allegro kamerę: Oto link:

Sony DCR-SR38e HDD (1521371173) - Aukcje internetowe Allegro

Cena za kamerę mnie nie satysfakcjonuje. Zapomniałem ustalić cenę minimalną, a aukcji nie przeglądałem i dopiero po jej zakończeniu się zorientowałem. Napisałem maila do kupującego, że za taką cenę jej nie odsprzedam. Dostałem 1 maila od kupującego, że wybrał zapłatę za pobraniem przez kuriera. Ja takiej możliwości na aukcji nie wystawiłem. Później dostałem 2 maila, że kupujący nie rozumie braku kontaktu z mojej strony i właśnie teraz wpłacił pieniądze przez PŁACĘ Z ALLEGRO. Mija czwarty dzień, a pieniędzy nie ma.
Podkreślam, że nie chcę sprzedawać kamery, chyba że prawnie będę musiał.
Zastanawia mnie jednak, czy mogę wykorzystać te 2 przypadki (nieprawidłowy wybór wysyłki, brak wpłaty), aby kamery nie sprzedawać.

musi minąć 7 dni bez wpłaty, wypełnij formularz FZP i allegro będzie trzymać Twoją stronę

Nie widzę możliwości uwolnienia się od skutków prawnych zawartej umowy.

jeśli klient nie wpłaci, to po jakimś czasie można uznać że klient nie wywiązał się z umowy

nie ma wymaganego czasu przeznaczonego na wpłatę, jest tylko zapis o 7-dniowym terminie nawiązania kontaktu, wysłał maila więc kontakt został nawiązany, teraz pozostało mu zapłącić za towar.

Powrót