Aukcja allegro

• Autor wątku Autor wątku Brutal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Brutal

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam,
otóż chciałbym się dowiedzieć co mam dalej zrobić z taką sprawą:
Wystawiłem przedmiot na allego który został wylicytowany za 13zł.
Kupujący przelał pieniądze na konto lecz przy pakowaniu przedmiot upadł i jest uszkodzony.Gdy napisałem wiadomość do kupującego,żeby podał numer konta bo przedmiot jest uszkodzony nie nadawający się do użytku.
Kupujący odpisał:
Transakcja została zawarta zgodnie z prawem polskim . W tej sytuacji władnym rozwiązac nasz problem jest polski sąd powszechny . W zaistniałej sytuacji oraz wczesniejszych pańskich deklaracji ,że nie akceptuje pan prawnie wylicytowanej kwoty i odmawia za tę prawnie wylicytowaną kwotę wydania towaru , zmuszony jestem oddać sprawę do sądu , który orzeknie zgodnie z obowiązującym prawem co do istoty sporu.

Co mam dalej z tym zrobić ? Nie jestem oszustem,pieniądze chcę oddać.

Nie szkodzi - zgodnie z prawem nadal wiąże Cię umowa kupna-sprzedaży i zobowiązany jesteś ją sfinalizować (czyli wydać towar). Kupujący mógł uznać, że próbujesz się wykręcać. Zatem ja bym proponował nabyć coś identycznego i mu to wysłać, bo rzeczywiście możesz się narazić na niepotrzebne koszty, znacznie wyższe niż wartość przedmiotu sporu.

trudno będzie nabyć coś takiego...
Pieniądze chcę oddać lecz on nie chce podać numeru konta.
Jak się z tego wyplątać?

Przezwyciężyć trudności i zakupić taki sam przedmiot gdzieś lub się inaczej dogadać z kupującym. Co to za przedmiot? Jaka jest jego cena rynkowa?

Można się oczywiście zachować formalnie, wysłać pęknięty monitor, wtedy druga strona wykorzysta prawo rękojmi, Pan nie będzie w stanie naprawić, ani wymienić i dojdzie do zwrotu ceny... zakończy się tak jak jest teraz.

Oczywiście można wtedy próbować podnieść kwestię, czy do wykonania umowy w ogóle doszło, skoro wysłany był od razu, ze świadomością towar inny niż zamawiany (aliud pro alio) - ale to już rozważania na dłuższą rozprawę.

Ok sprawa załatwiona :)
Temat do usunięcia.

Powrót