aukcja allegro

• Autor wątku Autor wątku hasag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hasag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
dzień dobry jestem tutaj nowy więc witam wszystkich:)
Może od razu przejdę do sedna sprawy .Sprzedałem na aukcji internetowej all
odważnik kolekcjonerski monetarny przynajmniej tak mi się wydawało?nie wiedziałem dokładnie co to za przedmiot i z jakiego dokładnie okresu pochodzi więc wystawiłem od 1zł w dziale z odważnikami i pieczęciami gdzie nie ma przedziału wiekowego oraz parametrów określających czy oryginał czy falsyfikat jak np.w dziale z monetami gdzie trzeba określić parametry przedmiotu czy oryginał czy fals oraz przedział wiekowy np 1770-1877 mam nadzieję że wiadomo o co chodzi? tuta była kategoria bez podziału więc mogły tam znajdować się przedmioty zarówno stare jaki nowe poniżej opis jaki dodałem do aukcji

witam jak w temacie odważnik monetarny w formie klipy ale do jakiej monety?na pewno carski świadczą o tym napisy oraz orzeł wykonany z brązu lub miedzi trochę skatowany przez orkę ale i tak wszystko fajnie widoczne polecam do kolekcji

Pani która zakupiła po przez licytację przedmiot stwierdziła że to falsyfikat z innego okresu niż ona by chciała,okazało się bowiem w wyniku przeprowadzonej przez tą panią ekspertyzy że to falsyfikat.Poinformowała mnie że skoro napisane że na pewno carski to musi być carskiej Rosji?Ja nie wiedząc o tym przedmiocie prawie nic wystawiłem dlatego w takim dziale i z takim opisem nie napisałem że na pewno carska Rosja tylko że na pewno carski ponieważ widnieje orzeł oraz napisy stwierdziłem tylko to co widniało na przedmiocie nie napisałem że to oryginał z epoki okresu carskiej Rosji itd.Mam nadzieję że w miarę jasno opisałem sytuację i moje pytanie następujące czy pani która kupiła przedmiot ma rację czy po prostu nie udało się jej zarobić na mojej niewiedzy i szuka wariata?obciążyła mnie kosztami wysyłki oraz ekspertyzy którą sobie zrobiła w celu potwierdzenia autentyczności przedmiotu oraz zapowiedziała że wnosi sprawę do prokuratury o oszustwo!proszę o radę co mam zrobić w tej sytuacji skoro moim zdaniem do żadnego oszustwa tutaj nie doszło Pani kupiła przedmiot opisany z dokładnymi zdjęciami

Jeśli jest to falsyfikat, kupujący ma prawo odstąpić od umowy. Niech odeśle na swój koszt a ty rozpatrzysz reklamację zgodnie ze stanem faktycznym.

dziękuję bardzo nomnes to bardzo cenna informacja tak właśnie zrobiłem ale kupująca twierdzi że została oszukana i założy sprawę o oszustwo w sądzie więc pytam dlaczego i na jakiej podstawie?kupująca zrobiła sobie bez konsultacji ze mną ekspertyzę koszt 123zł i również żąda zwrotu tych kosztów czy ma do tego prawo?bardzo dziękuje za pomoc chociaż w jednej sprawie już jestem spokojny ponieważ nie jestem ekspertem a kupująca przysyła ciągle jakieś paragrafy i nazywa mnie kombinatorem oraz oskarża o oszustwo przecież chyba to również jest karalne?

Powrót