Aukcja internetowa

• Autor wątku Autor wątku Lisek1799
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lisek1799

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie. Posiadam pewna plyte cd na ktorej jest masa ebookow dotyczacych rynku kapitalowego i pienieznego. Czy moge takowa plyte wystawic na aukcji w popularnym serwisie interenetowym , piszac co sie na niej znajduje , czyli nazwiska autorow i tytuly ksiazek?? Na innych aukcjach sa w sprzedazy ksiazki ( nie ebooki) , znajdujace sie na mojej plycie w formie elektronicznej. chcialbym wystawic ta plyta jako "vademecum giełdy" itp. ale nie wiem czy moge i czy to nie pogwlaci praw autorskich. z gory dziekuje za odpwoeidz. pozdrawiam

Nie można. Rozpowszechnianie bez zgody uprawnionego w celu osiągnięcia korzyści majątkowej grozi (poza roszczeniami cywilnymi) karą pozbawienia wolności do lat trzech.

a gdybym na aukcji nie wpisal jakie to ksiazki i jacy sa autorzy?? zainteresowanym tylko na meilu bym udzielal takich informacji?? czy to zmieniloby sprawe?? czy moze wogole nie wystawiac tej plyty na aukcji , tylko sprzedawac ja "nieformalnie" , wszystkie detale uzgadniajac przez meila?. czy ksiegarnie interentowe ktore sprzedaja takowe ksiazki maja zgode uprawnionego?? pozdrawiam

Ksiegarnie sprzedaja fizyczne kopie ksiazki (i za kazda wydawca/autor dostaje kase).
Ty sprzedajac ebooki, praktycznie sam drukuje ksiazki, za ktore wydawca/autor nie dostanie wynagrodzenia.

Czyli lamiesz prawa autorskie.

Powrót