Aukcja internetowa

• Autor wątku Autor wątku 218402
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

218402

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Sytuacja wygląda następująco: chcę kupić produkt poprzez aukcję internetową, płacę przelewem internetowym, a następnego dnia sprzedający usuwa konto na portalu aukcyjnym. Co mogę w takiej sytuacji zrobić?

a) czekać na dostawę towaru
b) jeśli to wał - skorzystać z jakiegoś programu ochrony jeśli jest.

A co jeśli nie mam programu ochrony, a towaru nie otrzymam?

Zebrać (wydrukować) wszystkie możliwe dowody i zgłosić sprawę na policji.

A jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy? Oprócz dowodu wpłaty posiadam zapisy rozmów ze sprzedawcą.

jeśli to profesjonalny oszust (a teraz takich pełno np na olx) to 0%. Zgłoś sprawę na policję i czekaj na umorzenie.
Poczytaj podobne tematy i nie rób przelewu obcym ludziom z internetu, bo są nie do namierzenia.

Zgłoś sprawę niezależnie od tego, jakie są szanse. Czasu na to dużo nie poświęcisz.

Ja zawsze, gdy kupowałem coś na olx, prosiłem o wystawienie takiej samej oferty na allegro. Tam jest jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy. Sprzedający nigdy nie robili z tym problemu. Jeżeli jakiś będzie się migał, że nie może wystawić, to lepiej odpuścić nawet, gdy oferta jest korzystna. Korzystna może być właśnie dlatego, że to oszustwo.

ja zawsze powtarzam że należy zgłaszać takie przestępstwa. Szanse na znalezienie oszusta są takie jak wygrana w lotka, ale takie zgłoszenia pomogą nakreślić skalę przestępstwa. Nie ma jeszcze technologi która potrafi namierzyć takich "złodziei", ale dzięki temu ktoś z "góry" się tym interesuje i już powstają grupy do walki z cyberprzestępczością itp Coraz lepiej robi się w tym kierunku.

Przy okazji dodam, że oszuści teraz mają nową metodę i jeśli klient pyta o wystawienie na allegro danego przedmiotu znajdują taki sam na allegro za dużo wyższą cenę i wskazują daną aukcje. Klient widzi, że konto 100% pozytywów i tak czy siak godzi się zrobić przelew poza aukcją, żeby kupić taniej. Więc pamiętajcie tylko na allegro możecie w tych czasach kupić bezpiecznie i nie jest to żadna reklama.

Ostatnia edycja:
Ok, bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Piotrek618 napisał:
Ja zawsze, gdy kupowałem coś na olx, prosiłem o wystawienie takiej samej oferty na allegro. Tam jest jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy.

Ja kupiłem laptop od osoby prywatnej na Allegro, dostałem towar całkowicie niezgodny z opisem, sprzedawca wypiął się i nie odzywa się, sprawa zgłoszona do Allegro. Wiesz co Allegro mi odpisało? "Sprzedawca jest osobą prywatną, zwrot/reklamacja nie wchodzi w grę, proszę dochodzić swoich praw na drodze cywilno-prawnej". Chciałem żeby mu konto zawiesili, przedstawiłem dowody, a któryś z roboli z Allegro dał mi do zrozumienia, żebym im tyłka nie zawracał. Laptop kosztował 400 zł, na policji spławili, na Allegro spławili, nie mam czasu, ochoty czy pieniędzy na zabawy w sąd.

Kupując u osoby prywatnej masz prawo do reklamacji. Na allegro i policji podziałaliby, gdyby sprzęt w ogóle nie został wysłany. Oni nie zajmują się tym, że sprzęt nie spełnia oczekiwań, więc prawidłowo polecili Ci drogę cywilno-prawną w sądzie. Temat dotyczył niewysłania zakupionego towaru, czyli oszustwo.

Powrót