aukcja za 1 zł

• Autor wątku Autor wątku malinka2010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malinka2010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam serdecznie chciałabym zapytać jaka kara grozi mi za taką sytuację i czy takowa mi grozi. Na jedyn z portali gdzie mozna kupowac ciuszki wystawiłam aukcję za 1 złotych (w sumie użytkowaniczki zaznaczają , że nie ma czegoś takiego jak wpisanie kwoty 1 zł i negocjacja)
można powiedziec ze nie doczytałam regulaminu albo nie jest to wprost tam zaznaczone!!! Nieswiadomie zrobilam tak:
Wpisalam 1 złotych i dodałam na dole ze cena do uzgodnienia bo przeciez to logiczne ze sprzedaje nową rzecz i nie jest ona warta 1 zlotych skoro kosztowala np 100 złotch w sklepie. Więc mozna powiedziec osoba skorzystala na mojej niewiedzy i kupiła przedmiot nie wysłała mi pieniązków sprawa utknęła w tym pkt. Czy ktos spotkał się z czymś takim ??​
dodam ze z osoba ktora dokonala zakupu nie moge sie dogadac

jeśli wystawiłaś za 1zł i za taką się sprzedało , to nie jest już Twój ciuch tylko kupującego!
jesli się chce sprzedać coś za 100zł to taką cenę się wpisuje zamiast 1zł ,
lub ustawia 1zł zaznaczając cenę minimalną np 99zł , lub 100zł jeśli będzie wielu chętnych będzie wyżej niż twoje zamierzone 100zł .

Jeśli nie zechcesz, nie sprzedaż, ale musisz się spodziewać nieprzyjemnych konsekwencji i nie wiesz jak bardzo temu komuś na tym zależy i jakie ma możliwości , ponieważ ciuch teoretycznie zmienił właściciela .

no ale na tym portalu nie ma ceny minimalnej. a co mi grozi za coś takiego?

Ok! moze tez jest tu troszke mojej winy ale sa uzytkownicy ktorzy sa dłuzej na takich portalach i przeciez tez powinni to zrozumiec nie wiem sa takie portale ze nie idzie sie z ludzmi dogadac a sa takie w ktorych jeszcze ktos potrafi pomoc a

Ostatnią edycję dokonał moderator:
co to za portal?
można tam wystawiać tylko za 1zł?

chodzi mi tu o portal szafa nie wiem czy sie z tym spotkalas

Nie chodzi o to ze tam trzeba tylko za 1 złotych poprostu powiem ci tak kiedys jak dobrze pamietam wlasnie tak sprzedalam ciuszek tylko ze wlasnie pani kupila go ode mnie a pozniej ustalilysmy wspolnie cene aby byla korzystna dla niej a dla mnie nie stratna ale z tym uzytkownikiem niestety nie ona zna juz swoje prawa i jeszcze troszke i zacznie mnie wlasnie straszyc ze mnie poda na policje przeciez wg mnie zawsze mozna sie dogadac po co robic komus zadyme i samemu sobie bedziemy biegac teraz do sadu o pare butow bo przeciez ja jej nie oszukalam nie kazalam wplacac pieniedzy bosz! jakie to wszystko jest pokrecone jakos ludzie nie wysylaja towarow i nikt tego nie podaje a ja zostane zgloszona za cos takiego naprawde jestem osoba uczciwa i chcialabym spac spokojnie!;(

nie nic mi ta szafa nie mówi.
piszesz tu że jesteś uczciwą osobą itp,itd,;)
a wystawiasz coś za 1zł tak też się sprzedaje i masz problem by wysłać , no nie ale mi od razu banan robi się na twarzy .
ja w Sądzie wygrałam sprawę o 180zł ( plus koszty dojazdu i dzień stracony w pracy-razem 420 euro ), nie wspominam ile zapłacił przegrany a wiesz dlaczego ?
bo chytry dwa razy traci ale oczywiście nie dlatego byłam zmuszona oddać sprawę do Sądu.

oczywiscie ze jak sprzedajesz na portalu aukcyjnym to musisz zaakceptowac regulamin, a cena to cena umowa to umowa....

Jedyna osoba, ktorej mozesz cos zarzucic, jestes Ty sama. Wystawiajac przedmiot masz obowiazek wczesniej zapoznac sie z regulaminem sklepu/portalu. Nieznajomosc regul jest Twoim problemem, a nie problemem kogos, kto kupil ubranie od Ciebie. Jezeli widze bluzke za 1 zl to ja kupuje za 1 zl a nie za nieokreslona z gory cene.

no niekoniecznie bp polskie prawo jest tak zwile ze powwinni go uczyc w szkole juz. potem ludzie siedza za niewinnosc

Ok! dziekuje za pomoc chociaz mam mieszane uczucia ;(

a tak na marginesie to policja zajmuje sie takimi przypadkami?? nie to zebym zaraz olała sprawę ale z ciekawosci slyszlam gdzies ze od jakiejs kwoty!
w ogole powiem wam ze zycie jest straszne jak sie nie zna prawa! i chyba po tym całym incydencie zaczne czytac kodeks prawny haha ;) ale dziekuje wam za pomoc ciort "madry polak po szkodzie"

Kiedyś na Allegro pewna babka wylicytowała łódkę motorową za złotówkę. Mało tego - wygrała sprawę w Sądzie i Sprzedawca musiał jej wydać zakupiony towar.

tam ciort moglabym jej dac te buty za 1 zł ale chodzi o to czy nie poniose jakis dodatkowych kosztow ;) gdyby juz zainstala sprawa w sadzie

pudica napisał:
Kiedyś na Allegro pewna babka wylicytowała łódkę motorową za złotówkę. Mało tego - wygrała sprawę w Sądzie i Sprzedawca musiał jej wydać zakupiony towar.

etam sie mozna wywinac przeciagnac sprawe zeby adresy ip zniknely z bazy dostawcy i potem wykrecic sie ze ktos sie wlamal. sprzedawca musial byc idiota

ale wlasnie chodzi o to ze niektorzy moderatorzy pomimo np ze sie usuwa konto muszą miec dane uzytkownika i jest napisane ze MOGA UDOSTEPNIC DANE dla policji

blooody napisał:
etam sie mozna wywinac przeciagnac sprawe zeby adresy ip zniknely z bazy dostawcy i potem wykrecic sie ze ktos sie wlamal. sprzedawca musial byc idiota
- Konta na allegro usunąć nie można to raz, a dwa - widzę,że czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją dobrą stroną. Sprzedawca przegrał sprawę w Sądzie, więc musiał oddać towar. Rozumiesz?

no tak ale mogl powiedziec kupujacemu ze tak tak chwilka chwilka poczekamy potem ze cos se w transporcie uszkodzilo

blooody napisał:
no tak ale mogl powiedziec kupujacemu ze tak tak chwilka chwilka poczekamy potem ze cos se w transporcie uszkodzilo

Nie wprowadzaj w błąd to jest forum prawne !
a nie porady dla oszustów !
takich cwaniaków jest sporo ale na szczęście są skutecznie eliminowani :tuptup:

malinka2010 napisał:
tam ciort moglabym jej dac te buty za 1 zł ale chodzi o to czy nie poniose jakis dodatkowych kosztow ;) gdyby juz zainstala sprawa w sadzie

nie ma podstaw do założenia sprawy w Sądzie jeśli dogadasz się z kupującym .
czy w aukcji podałaś koszt wysyłki?

matylda35 napisał:
Nie wprowadzaj w błąd to jest forum prawne !
a nie porady dla oszustów !
takich cwaniaków jest sporo ale na szczęście są skutecznie eliminowani :tuptup:
no dobra ale przeciez to jest oczywista pomylka zeby sprzedac jach za zlotowke. wiec wiesz prawo to chyba jest ale jest jeszcze umysl i czlowiek...madra sie znalazla

blooody napisał:
no dobra ale przeciez to jest oczywista pomylka zeby sprzedac jach za zlotowke. wiec wiesz prawo to chyba jest ale jest jeszcze umysl i czlowiek...madra sie znalazla

a dlaczego by nie ???
jeśli nie było by takiej możliwości .
wejdź na portal ebay tam około 80 procent jest za 1 euro !
a dlaczego ?
bo jak się pozbyć takiej motorówki ? samochodu? mebli ?
nie mozesz wystawić na śmietnik !
a jak chcesz się pozbyć bo ci np zawadza musisz za to zapłacić.

tak to ja chetnie kupie w takim razie sprawny jacht z oplacony na plywanie po wodach w jakims fajnym kraju sprawna za 1 euro jakos nie znalalem takiej oferty.

no dobrze ale co wtedy jezeli ktos sie pomylil ??? nie ma na to paragrafu??

Powrót