aukcje allegro - niedotarcie przesylki

• Autor wątku Autor wątku belzebuba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

belzebuba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam
Interesuje mnie jedna rzecz.
Co sprzedajacy ma zrobic w sytuacji gdzie, dostal zaplate za towar, wyslal go paczka priorytetowa a kupujacy rzekomo jej nie otrzymal ?
Oczywiscie w opise aukcji byly napisane formy wysylki
paczka priorytetowa zwykla i paczka priorytetowa ubezpiecznona (roznica w cenie ok 2zl) i kupujacy swiadomie wybral zwykla paczke ?

kto jest temu winny ? co z tym zrobic ?

pytam czysto teoretycznie bo ciekawi mnie jak to z punktu prawnego wyglada.

pozdrawiam

[cytat="belzebuba"]
Co sprzedajacy ma zrobic w sytuacji gdzie, dostal zaplate za towar, wyslal go paczka priorytetowa[/cytat]

Zarówno kupujący jak i sprzedający (przy założeniu że towar jest zg. z opisem) wywiązał się z umowy

[cytat="belzebuba"]
formy wysylki paczka priorytetowa zwykla i paczka priorytetowa ubezpiecznona (roznica w cenie ok 2zl) i kupujacy swiadomie wybral zwykla paczke ?
kto jest temu winny ? co z tym zrobic ?[/cytat]

Kupujący powinien w tym przypadku cierpliwie czekać i jedynie mieć pretensję do siebie ew. do poczty przy założeniu, że oczekiwanie będzie długie. Ale reklamacje odnośnie długiego czasu doręczenia - odpowiednio uzasadniając może złożyć nadawca po 14 dniach(nawiasem mówiąc teraz okres doręczenia potrafi być długi - priorytet potrafi iść nawet tydzień, a zwykła paczka 12dni - wiem to po sobie)

Powrót