Aukcje internetowe,zarabianie na nieumiejetnosci czytania ze zrozumieniem?

• Autor wątku Autor wątku Bikermito
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bikermito

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Tak jak w temacie.
Czesto na serwisach aukcyjnych typu allegro są aukcje zdjęć jakiś przedmiotów.
Przykładowo natknełem się kiedyś na aukcje telefonu nokia n8 (wartośc rynkowa srednio ok.1600zł),i było napisane ze aukcja dotyczy zdjęcia tego telefonu a nie samego telefonu (Było to normalną czcionką napisane oraz widoczne),i aukcja zakonczyla sie na kwocie 800zł.
Czy jest to zgodne z prawem?
Mi sie wydaje,ze tak,ponieważ gdyby ktoś czytał ze zrozumieniem to pominął by tą aukcje i nie straciłby pieniędzy.
Ale ja sie na przepisach nie znam więc proszę was o porade.

Aukcje zdjęc to ostatnio plaga allegro.
Cytując wikipedię:
Przepis prawny:
Sprawca wyzyskuje błąd, gdy wie o błędnym przekonaniu pokrzywdzonego co do określonego fragmentu rzeczywistości, ale nie czyni nic, by go z tego błędu wyprowadzić.

Sprzedający widząc, że ktoś zaoferował 800 zł za zdjęcie musi wiedzieć o błędzie osoby licytującej. Nie wyprowadzając go z błędu popełnia przestępstwo oszustwa.

Aukcje zdjęc to ostatnio plaga allegro.
Cytując wikipedię:
Sprawca wyzyskuje błąd, gdy wie o błędnym przekonaniu pokrzywdzonego co do określonego fragmentu rzeczywistości, ale nie czyni nic, by go z tego błędu wyprowadzić.

Sprzedający widząc, że ktoś zaoferował 800 zł za zdjęcie musi wiedzieć o błędzie osoby licytującej. Nie wyprowadzając go z błędu popełnia przestępstwo oszustwa.

Powrót