Austria zameldowanie a działalność gospodarcza w Polsce i inne

• Autor wątku Autor wątku asiawien
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiawien

Witam serdecznie. Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Mam następujący problem:

W sierpniu 2016 urodziłam dziecko w Polsce i po załatwieniu wszystkich formalności ( rejestracja dziecka, paszport...) wyjechaliśmy do Austrii. Ojciec dziecka jest austryjakiem. W Polsce przebywam na urlopie macierzyńskim ale ponadto jestem właścicielem rodzinnej firmy, która nadal funkcjonuje. Wysokość zasiłku macierzyńskiego pobieram zgodnie z umową o pracę. Będąc w Austrii chcialam ( z uwagi na tatę dziecka) starać się o wyrównanie zasiłku macierzyńskiego ( Róznica między oboma krajami).

Bardzo proszę o wyjasnienie sytuacji zwiaązanej z meldunkiem. Aby starać sie o wyrównanie zasiłku macierzyńskiego wymagany jest tutejszy meldunek. W chwili obecnej posiadam " Anmeldebescheinigung fur EWL-Burger/-innen und Schweizer Burger/-innen". Rozumiem, że jest to dokument na 5 lat. W tutejszym urzedzie kazali mi się wymeldować z Polski, czego wg mojej wiedzy zrobić nie mogę z uwagi na firme. Jak to rozwiązać? czy ten meldunek na 5 lat jest na stałe?

Drugie pytanie dotyczy ubezpieczenia. Obecnie corka jest pod ubezpieczeniem taty w Austrii, aby miała mozliwość korzystania z wizyt pediatrycznych oraz szczepień ALE ja nadal mam ubezpieczenie w Polsce. Ponadto z tego co się orientuje, ubezpieczona bede dopiero po uzyskaniu urlopu macierzynskiego w Austrii. Chyba nie można jak w Polsce oddzielić ubezpieczenia od zasiłku. Ponadto w Polsce z uwagi na firmy musi być min, odprowadzania składka zdrowotna. Co w momencie uzyskania ubezpieczenia w Austrii? Czy w związku z tym w Polsce zaprzestaje się odprowadzania składek nawet tych minimalnych obowiązkowych?

Trzecie Czy wymieniac dokumenty? dowód osobisty, Pasport itp.

Bardzo serdecznie dziekuje za zainteresowanie i z niecierpliwościa czekam na odpowiedz.
Pozdrawiam Joanna Bień

Ostatnia edycja:
Powrót