Auto a zgłoszenie w US

• Autor wątku Autor wątku xamin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xamin

Użytkownik
Odpowiedzi
175
Witam

Ojciec ma mi oddać auto.
Zastanawiam się jak to rozegrać z US. Auto jest warte jak patrzyłem po parametrach wg Otomoto 30k-35k PLN przez co nie muszę zgłaszać tego do US, ale jak jakiś urzędnik wyceni to "po swojemu" na ponad 36k szukając usilnie parametrów to obawiam się czarnego scenariusza i wtedy taki urzędnik dowali 20% podatku.
Jak to najlepiej w tak stykowych sytuacjach rozegrać, żeby wszystko było full legit? Ponieważ aktualnie nie mam podstaw aby zgłaszać to do US z tej racji, iż auto nie jest tyle warte po analizie ogłoszeń. Powstaje zatem pytanie - jak się zabezpieczyć przed czarnym scenariuszem? Dziękuję za pomoc.

A tam, na co mam płacić mu kasę skoro wiem, że auto jest mniej warte niż darowizna?

Chodzi o to, że absolutnie nie mam podstaw do zgłaszania - ale jakiś dowód dobrze byłoby mieć. Rzeczoznawca byłby najlepszy, ale może coś/ktoś jeszcze?

Z kalkulatora wyceny na Otomoto auto warte jest 26k-32k. Takie źródło będzie wiarygodne dla US jakby co oraz będzie wystarczające?

Wydawało mi się, że w I grupie podatkowe dla darowizn nie płaci się podatku ( po zgłoszeniu darowizny do US).

Zgłoś tą darowiznę, zawyż wartość - nie ma zakazu zgłaszania jak nie przekroczony limit.
Po drugie - czy ojciec jest w związku z małżeńskim, np. z twoją mamą? Czy samochód jest jego odrębnym majątkiem czy wspólnym z mama i tan na prawdę mamy do czynienia z dwiema darowiznami połowa auta mam, połowa tata.

Pan_robotnik napisał:
Zgłoś tą darowiznę, zawyż wartość - nie ma zakazu zgłaszania jak nie przekroczony limit.
Po drugie - czy ojciec jest w związku z małżeńskim, np. z twoją mamą? Czy samochód jest jego odrębnym majątkiem czy wspólnym z mama i tan na prawdę mamy do czynienia z dwiema darowiznami połowa auta mam, połowa tata.
No niby mogę zawyżyć - tylko czy się nie przyczepią o fałszywe zarzuty? ;)
Po drugie - tak, jest w związku małżeńskim. Wspólność małżeńska.
Więc skoro mamy do czynienia z dwoma darowiznami - tak jednak pod kątem US nie ma co tutaj wyrabiać. Wartość samochodu spada o połowę i nie muszę tego zgłaszać. Dlatego chyba temat został rozwiązany.

Rewe napisał:
@xamin To w czym problem?:)
Znowu u Ciebie czytanie ze zrozumieniem się kłania.
@pasqudek oraz @Pan_robotnik zrozumieli i odpowiedzieli. Ty napisałeś mi w pierwszym poście coś o czym już napisałem. Teraz w czym problem.
Ale specjalnie odpowiem. Problem jest w tym, żeby US się mnie nie czepiał i żeby podać najlepsze rozwiązanie. To, że do 36k jest pierwsza grupa podatkowa nie rozwiązuje problemu, ponieważ rzeczoznawca z US może zawyżyć wartość i wtedy będzie niedobrze. A ja wtedy nie zgłoszę. Ale @Pan_robotnik odpowiedział, o wspólności małżeńskiej - przez co temat uważam za rozwiązany i zamknięty.

xamin napisał:
No niby mogę zawyżyć - tylko czy się nie przyczepią o fałszywe zarzuty? ;)
Po drugie - tak, jest w związku małżeńskim. Wspólność małżeńska.
Więc skoro mamy do czynienia z dwoma darowiznami - tak jednak pod kątem US nie ma co tutaj wyrabiać. Wartość samochodu spada o połowę i nie muszę tego zgłaszać. Dlatego chyba temat został rozwiązany.

Znowu u Ciebie czytanie ze zrozumieniem się kłania.
@pasqudek oraz @Pan_robotnik zrozumieli i odpowiedzieli. Ty napisałeś mi w pierwszym poście coś o czym już napisałem. Teraz w czym problem.
Ale specjalnie odpowiem. Problem jest w tym, żeby US się mnie nie czepiał i żeby podać najlepsze rozwiązanie. To, że do 36k jest pierwsza grupa podatkowa nie rozwiązuje problemu, ponieważ rzeczoznawca z US może zawyżyć wartość i wtedy będzie niedobrze. A ja wtedy nie zgłoszę. Ale @Pan_robotnik odpowiedział, o wspólności małżeńskiej - przez co temat uważam za rozwiązany i zamknięty.
Jesteś w tzw "zerowej" grupie podatkowej
Przeczytaj Art 4a ustawy u spadkach u darowiznach.
Art. 4a. [Zwolnienia podmiotowe]
1. Zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli:
1) 2 zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego powstałego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2-5, 7 i 8 oraz ust. 1a-2, a w przypadku nabycia w drodze dziedziczenia - w terminie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku,

Żeby zakończyć temat: otrzymałem od ojca nieruchomości warte 2-2,5 mln. Nie musiałem nic kombinować, żeby zapłacić ZERO podatku...

Ostatnia edycja:
Rewe napisał:
Jednocześnie należy pamiętać, że najbliższa rodzina, należąca do tzw. grupy zerowej (grupa 0), może skorzystać z pełnego zwolnienia z podatku (bez ograniczeń kwotowych), pod warunkiem że:

• w przypadku nabycia własności rzeczy lub praw majątkowych – zgłosi ten fakt do naczelnika urzędu skarbowego w ciągu 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego;
Żeby zakończyć temat: otrzymałem od ojca nieruchomości warte 2-2,5 mln. Nie musiałem nic kombinować, żeby zapłacić ZERO podatku...
No ale jak przyjacielu zgłosisz coś co jest warte poniżej 36k? :D Też już o tym pisałem wyżej :D ile jeszcze tu razy post nabijesz? :D

xamin napisał:
No ale jak przyjacielu zgłosisz coś co jest warte poniżej 36k? :D Też już o tym pisałem wyżej :D ile jeszcze tu razy post nabijesz? :D
Kiedy zrozumiesz przyjacielu, że w tzw zerowej grupie podatkowej nie zapłacisz podatku niezależnie od wartości darowizny, pod warunkiem, że zgłosisz ją do US w ciągu 6 -mcy? Wg ciebie od darowizny wartej mniej niż 36.000 zapłacisz podatek, a od 2.000.000 nie? Ciekawe, baaaardzo ciekawe. Na jakiej podstawie tak uważasz? Podaj paragraf z ustawy o spadkach i darowiznach.....

Kiedy zrozumiesz przyjacielu, że w tzw zerowej grupie podatkowej nie zapłacisz podatku niezależnie od wartości darowizny, pod warunkiem, że zgłosisz ją do US w ciągu 6 -mcy?
Właśnie mi się nie chce zgłaszać :) @Pan_robotnik wyjaśnił temat :)
Wg ciebie od darowizny wartej mniej niż 36.000 zapłacisz podatek, a od 2.000.000 nie?
Ani tego ani tego nie napisałem.
Od darowizny wartej mniej niż 36.000 nie zapłacę a od 2.000.000 nie jak zgłoszę to też nie zapłacę. Jak nie zgłoszę to zapłacę.

Ciekawe, baaaardzo ciekawe.
I walk the line...

Na jakiej podstawie tak uważasz? Podaj paragraf z ustawy o spadkach i darowiznach.....
Line... i walk the line...

Powrót