Auto firmowe, faktura VAT na TU?

• Autor wątku Autor wątku misiek^wro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiek^wro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

9 wrzesnia 2007 mialem wypadek. Sprawca sie przyznal, przyjechala policja, sporzadzila protokol. Auto stalo w ASO 4 miesiace zanim PZU przyznalo mi naprawe na cz. oryginalnych, zas ja do tej pory jezdzilem samochodem zastepczym ... za ktory ASO uchylilo sie zwracac koszta po wg nich 15 dniach okresu technoloocznego naprawy. Sprawa o wynajem lezy juz w sadzie. Jednak teraz jest kolejny problem. Faktura bedzie opiewac na kwote 16 tys brutto, czyli kolo 13 netto. Jako platnik podatku od towaru i uslug dowiedzialem sie z 2 niezaleznych zrodel ( tj kancelarie ) ze moge zarzadac z racji rozliczenia naprawy bezgotowkowej, o wystawienie faktury na PZU.

W ten sposob nie musze sie pchac w koszta, vat itd ... a nie usmiecha mi sie placic 3000 zl vatu ... i pozniej to mozolnie pol roku odbierac ...

Czy kancelarie maja w tym przypadku racje? Moge zadac wystawienia faktury na PZU, tak aby to oni z OC sprawcy zaplacili wszystko co do joty, a ja mogl spac spokojnie? Czy jednak wskazane jest zaplacic ten vat przeze mnie ?

Pozdrawiam.

A kto wg Ciebie zapłaci ten VAT, skoro PZU rozlicza szkodę po kosztach netto? PZU? I od kogo odzyska nadpłacony VAT?

wg kancelarii PZU powinno w takim przypadku placic kwote Brutto z racji tego, ze likwidacja jest bezgotowkowa oraz "leci" OC sprawcy.

Generalnie nie rozumiem, dlaczego ja jako osoba poszkodowana mam byc w tym momencie stratny na utrate alternatywnych korzysci jakie niesie za soba zainwestowanie 3000 zl dodatkowo np na GPW - sam mam to topic w VACie? Z jakiej racji, skoro wypadek nie ja spowodowalem ...

Po prostu przedstawiam opinie kancelarii. :ok:

Ponadto przeciez faktury wcale nie musze rozliczac :evil:

Przeciez PZU nie bedzie mi decydowac, jakie faktury mam rozliczac, a jakie nie

jeżeli poszkodwany jest podatnikiem podatku vat i moze go odliczyć to odszkodowanie jest w kwocie netto. Tak stanowi orzeczeni sądu najwyższego. I trudno się z tym nie zgodzić.

Więc jako podatnik masz prawo go odliczyć.
Ponadto włascicielem pojazdu nie jest pzu więc faktura nie może byc wystawiona na pzu. Jak napisał 13Homer dla pzu to byłby dodatkowy koszt - pzu nie może odliczyć vatu.

Powrót