Auto kupione bez faktury i jego rejestracja

• Autor wątku Autor wątku Elyseo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elyseo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam. Mam pewien problem, mianowicie Kupiłem auto od handlarza w Polsce który sprowadza auta z Francji, po oględzinach auta podjeciu decyzji zakupu tego auta okazało się że sprzedawca na chwile obecną nie moze wystawić faktury która jest potrzebna do rejestracji, więc napisał oświadczenie pisemnie ze swoim podpisem że dostarczy fakturę do ostatecznie do 5 Kwietnia, ponieważ fakturę wystawi jak będzie we Francji. Do dnia dzisiejszego nic nie otrzymałem a sprzedawca twierdzi że jest we Francji bo chce znaleźć jeszcze jakieś auto do sprowadzenia i tak za każdym razem sie to przeciąga juz ok. Miesiąca czasu, aż trace nadzieje ze otrzymam tą fakturę. Jedynie co posiadam to dowód i tablice, Czy istnieje możliwość zarejestrowania tego auta bez faktury ? Myślałem nad spisaniem umowy z wlascicielem widniejącym w dowodzie od tego auta. Co wy o tym myslicie. Proszę o waszą pomoc.

Wysoce nierozsądny był zakup auta z niekompletnym zestawem dokumentów.
Rozumiem,że umowy z ostatnim właścicielem, a handlarzem również nie posiadasz?

Bez faktury i dokumentów potwierdzających legalne nabycie auta od poprzedniego właściciela rejestracja pojazdu nie będzie możliwa.

Czyli auto jest tak jakby bez możliwości rejestracji ?

Elyseo napisał:
Czyli auto jest tak jakby bez możliwości rejestracji ?

Nawet pokusił bym się o więcej, auto nie jest twoje :) oświadczenie że dostarczy fakturę ale na co ? Już nie wspomnę o możliwości iż auto może być skradzione....

maniek-02 napisał:
Nawet pokusił bym się o więcej, auto nie jest twoje :) oświadczenie że dostarczy fakturę ale na co ? Już nie wspomnę o możliwości iż auto może być skradzione....
Oswiadczenie jest wypisane ze dostarczy fakture na auto (marka i model) a dla bezpieczeństwa w dowód tego że auto nie jest kradzione to mam nagranie z monitoringu gdzie widać jak auto przywozi sprzedawca na lawecie ponieważ nie mogłem nim wrócić na kołach i cała transakcja odbyła się przed domem.

Oświadczenie - dla urzędu ono nie ma absolutnie żadnej wartości.
Nagranie z monitoringu - zerowa wartość dowodowa. Równie dobrze mógł przyjechać laweta od razu z kradzieży.

Elyseo napisał:
Oswiadczenie jest wypisane ze dostarczy fakture na auto (marka i model) a dla bezpieczeństwa w dowód tego że auto nie jest kradzione to mam nagranie z monitoringu gdzie widać jak auto przywozi sprzedawca na lawecie ponieważ nie mogłem nim wrócić na kołach i cała transakcja odbyła się przed domem.

Nr vin pojazdu też jest wpisany w oświadczenie o dowozie faktury-umowy kupna-sprzedaży ?

Sprzedawca jednak po dłuższym oczekiwaniu wysłał fakture i wszystko przebieglo pomyślnie. A ten temat niech bedzie przestrogą dla innych którzy kupuja auto bez kompletnej dokumentacji.

Powrót