auto kupione w komisie a opłata skarbowa???

• Autor wątku Autor wątku strucel82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

strucel82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam zakupiłem auto z komisu wystawili mi fakture vat marza ,wszystko niby o.k ale przyznam sie szczerze ze nie dojrzałem ze komis kupił to auto z drugiej reki od goscia który kupił to auto od własciciela i ten drugi sprzedajac auto do komisu nie miał zapłaconej opłaty skarbowej,czy jesli ja dostałem fakture z komisu na zakup auta to czy przy rejestracji moga robic własnie mi problemy z tym ze komis kupił auto bez zapłaconej opłaty skarbowej od tego drugiego sprzedajacego prosze o pomoc,czy jesli tak bedzie to co mam zrobic czy mam prawo zwrocic im auto czy zadac wyjasnienia sprawy...???

Witam.

Kupując towar na FV ( w tym samochód ) nie płacisz podatku w US bo robi to sprzedawca.
Przy rejestracji nikt już nie pyta się czy zapłaciłeś podatek od zakupu samochodu czy nie .
Kiedyś tak było bo nawet stempel z US musiał być na umowie kupna sprzedaży żeby
przerejestrować auto.
To czy poprzedni właściciel zapłacił podatek czy nie to raczej nie Twój problem.

P.

O to wprowadziłem Autora tematu w błąd nie wiedząc o takim "wałku".
Ja kupowałem autko zarejestrowane w kraju i dostałem klasyczną FV.
Takiego wydziwu jak VAT marża jeszcze nie spotkałem.
Ale ogólnie to w trakcie rejestracji powinny wychodzić wszystkie ewentualne zaległości
bo sporo różnych danych tam bywa.
Nie wiem tylko czy takie dane można uzyskać przed rejestracją pojazdu.

P

urzad skarbowy rzada mojej umowy sprzedazy auta do komisu???

Witam dostalem pismo z urzadu skarbowego ze mam przeslac kopie umowy z komisem X z dokladnym opisem auta stan techniczny i inne bzdury moje pytanie po co im to auto sprzedane w 2013 roku,

Skontaktuj się bezpośrednio z US i zapytaj po co im to.

Szklana kula jest od wczoraj na urlopie a jasnowidza brak.

Powrót