Auto Leasingowane w Polsce. Życie i mieszkanie w UK

• Autor wątku Autor wątku alvi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alvi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam

Rok temu przeniosłem się do Wielkiej Brytanii. Zabrałem ze sobą samochód który jest w leasingu w Polsce na spółkę akcyjną z Polski, której jestem Wiceprezesem a żona Prezesem.

Ostatnio chciałem wykupić do niego RoadTax i zaczynają się schody.

Pani z DVLA powiedziała że samochód jest w UK nielegalnie i nie możemy nim jeździć. Musimy go przerejestrować, musimy wykupić na mnie i żonę ubezpieczenie i RoadTax i dopiero mogę jeździć.

Próbowałem znaleźć coś na ten temat ale nic takiego nie znalazłem. Większość ludzi po prostu przylatuje do UK i kupuje auto na miejscu. My jeszcze mamy 3 lata leasingu i chcieliśmy używać samochodu legalnie. Mamy Polskie obywatelstwo, jesteśmy teraz z automatu rezydentami UK (pracujemy od roku), ze względu na pracę mamy angielskie prawo jazdy. Chciałem legalnie zapłacić RoadTax i nie mogę.

Nie wiem co robić w tej sprawie. Mam z firmy leasingowej pozwolenie na jeżdżenie samochodem poza granicami Polski z wyłączeniami określonych krajów i nie ma na tej liście Wielkiej Brytanii a wewnętrzne przepisy Wielkiej Brytanii na ten temat są sprzeczne z zasadami jakie znam.

Proszę o pomoc jak wybrnąć z tej sytuacji. Chcę dalej używać samochodu ponieważ mam do tego prawo jako członek Zarządu spółki i chciałbym zapłacić RoadTax skoro jest to wymagane.

I tak to niestety jest. Nie jesteś już jako turysta w UK a jako rezydent.
Czas na używanie (legalne) tego auta w UK minął.

123abcd napisał:
I tak to niestety jest. Nie jesteś już jako turysta w UK a jako rezydent.
Czas na używanie (legalne) tego auta w UK minął.

Może ktoś się wypowie kto się na tym zna a nie osoba która powtarza to co już słyszałem? Pracując w Polsce będąc obywatelem i rezydentem Polski miałem służbowe auto z Czech i nie był to problem więc dlaczego nie mogę używać służbowego auta z Polski w UK?

Znalazłem w innym miejscu. Wpisuję żeby inni wiedzieli co robić a nie pieprzyć głupoty:

Jeżeli samochód jest w leasingu na firmę trzeba mieć zgodę firmy leasingowej dla firmy że może używać samochodu za granicą, najlepiej w języku danego kraju, do tego firma tworzy dokument potwierdzający delegację pracownika z samochodem służbowym z określeniem do kiedy jest delegacja. Oprócz tych dwóch dokumentów należy mieć przy sobie w razie kontroli bilet z promu lub tunelu na którym jest potwierdzenie daty przybycia samochodu na wyspę.

Na potwierdzenie dla niedowiarków cytat ze źródła (https://www.gov.uk/importing-vehicles-into-the-uk/overview):

"Driving with a foreign registration number

UK residents aren’t allowed to use non-UK registered vehicles on UK roads. The only exceptions are if you:

- work in another EU member state and use an EU-registered company car temporarily in the UK
- lease an EU-registered car and use this temporarily in the UK"

Wciąż jednak nie wiem jak jest w przypadku kiedy minie pół roku. Czy wystarczy wycieczka do Calais i powrót żeby kolejny bilet miał datę krótszą niż pół roku, czy jednak jest jakiś formularz pozwalający zapłacić ten podatek na non-UK auto które jest z EU? Bo skoro w taki sposób można jeździć po UK służbowo, to temat podatku też powinien mieć rozwiązanie.

Będę pewnie dowiadywał się w DVLA, bo mając zapis na który się mogę powołać to i infolinia będzie inaczej rozmawiać, ale może ktoś jednak już sytuację opanował?

Witam!
Alvi, jak tam twoja sytuacja z autem?
Ja mam podobny problem bo mam spółkę w polsce i delegowałem się do UK do wykonania usługi i jest taka sama sytuacja jak u ciebie Alvi kredyt na auto pozbawia mnie mozliwosci przerejstrowania auta na angielskie tablice.

Tylko że ja tylko wykonuje prace autem i nie pracuje w UK ani nie jestem rezydentem i mam polskie prawko.
czy ktoś mógłby się wypowiedzieć?
pozdrawiam

Musieć a nie móc to 2 różne sprawy bus jest na kredyt, bank mnie pozwoli mi wywieść auta na wyspe i zarejestrować go tutaj, więc musi być rozwiązanie na ten problem, ponieważ firmy mają zlecenie nie tylko wewnątrz kraju i tak naprawde jak Anglia ma umowe z unią to wiadomo 6 miesięcy można, ale musi być coś co pozwoli na uzytek auta na podstawie odpowienich dokumentów delegacji z polskiej spółki.
Pozdrawiam

Powrót