auto uszkodzone w warsztacie

• Autor wątku Autor wątku filip735
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filip735

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie,

dwa miesiące temu (jako konsument) oddałem do warsztatu (przedsiębiorcy) samochód z objawem stukania i problemów z biegami. Warsztat przyjął auto i zdiagnozował uszkodzenie skrzyni biegów. Pomijając bardzo długi i pełny stresów i wyrwanych włosów przebieg naprawy (ostatecznie skończyło się na wymianie skrzyni, koła dwu-masowego i sprzęgła), po złożeniu auta pojawiły się usterki których wcześniej nie było (gaśnięcie przy skręconych kołach, stukanie na wybojach oraz głośnie skrzypienie z układu kierowniczego ).

Mechanicy po ponad miesiącu dłubaniny i szukania przyczyny rozłożyli ręce.
Proponują żebym wysłał auto do ( bardzo drogiego ) serwisu specjalizującego się w marce. Jeżeli udowodnię że usterki wynikają z ich ingerencji bądź wadliwych części zwrócą mi koszty napraw i diagnostyki.

Na piśmie reklamacji jeszcze nie składałem, usterki dostrzegłem w dniu odbioru auta z warsztatu.

a) Jakie kroki powinienem podjąć w tej sytuacji, jaka droga byłą by najlepsza ? Obecnie nie jestem w stanie stwierdzić czy winę ponosi jedna z części zamiennych, czy nieprawidłowy montaż.
b ) Czy rzeczywiście to ja powinienem udowadniać winę warsztatu w tak oczywistej sytuacji i ponosić (przynajmniej tymczasowo) tego koszty ( oddałem auto bez usterek, otrzymałem z usterkami )?

Z góry dziękuję za Wasze porady !

Pozdrawiam,
Filip

Chociaż osobiście nie jestem mechanikiem to jednak uważam że stukanie w układzie kierowniczym nie powinno być związane z pracą skrzyni biegów i sprzęgła które było u nich naprawiane. Najlepiej załatwić opinię rzeczoznawcy, który określi rodzaj usterki i prawdopodobna przyczynę. Z takim dokumentem będzie Ci łatwiej skorzystać z reklamacji jeśli okaże się zasadna.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Zgadza się, ale żeby dostać się do skrzyni biegów należy odłączyć i zdemontować sporo pozornie niezwiązanych z nią części. Skrzynia i sprzęgło działają prawidłowo, ale podczas montażu coś innego musiało zostać uszkodzone.

Wiec jak twoja teze potwierdzi rzeczoznawca to masz spore szanse. Tyle, ze to ty najpierw musisz sobie takiego znalezc i go oplacic.

Powrót