Auto w spadku, - sprzedaż.

• Autor wątku Autor wątku cola79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cola79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

W styczniu zmarła mi mama, było na nią zarejestrowane auto które chciałbym teraz sprzedać. Widnieje również na umowie kupna/sprzedaż od poprzedniego właściciela.
Nie było testamentu więc złożyłem wniosek o sprawę spadkowa w sądzie, dostałem już postanowienie że nabycie spadku po zmarłej nabyli w równej części mąż i dwójka dzieci (dorosłych). Czyli każde po 1/3.
Chciałbym teraz sprzedać to auto, czy postanowienie sądowe już mi wystarczy czy muszę jeszcze coś załatwiać?
Czy ewentualnie na umowie kupna/sprzedaży jako sprzedający wpisują się wszyscy trzej spadkobiercy?
Proszę o porady.

Postanowienie wystarczy. Umowe musza zawrzec wszyscy trzej spadkobiercy. Zeby wszyscy nie musieli sie spotykac w jednym miejscu, mozna dac jednej osobie pelnomocnictwa do sprzedazy.

Dzięki za szybką odpowiedź, ze spotkaniem się będzie problemu bo wszyscy mieszkają razem:)

Tak mi się jeszcze przypomniało, czy cała trójka składa w US zeznanie podatkowe w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych, bodajże PCC-1?

[cytat="cola79"]czy cała trójka składa w US zeznanie podatkowe w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych, bodajże PCC-1?[/cytat]

Tak

[cytat="mayia"]Postanowienie wystarczy. Umowe musza zawrzec wszyscy trzej spadkobiercy. Zeby wszyscy nie musieli sie spotykac w jednym miejscu, mozna dac jednej osobie pelnomocnictwa do sprzedazy.[/cytat]

Jak powinno brzmieć takie połnomocnictwo, żeby to miało 'ręce i nogi'?
Czy to musi być sporządzone u notariusza?

Powrót