Automatyczna kontynuacja ubezpieczenia OC a dane osobowe

• Autor wątku Autor wątku Po-Tem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Po-Tem

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam,

Czy ubezpieczyciel miał prawo wykorzystać dane osobowe nabywcy pojazdu do sporządzenia automatycznej kontynuacji OC, w świetle ustawy o ubezpieczeniach w brzmieniu sprzed 12.02.2012?

Jeśli tak, to na podstawie jakich przepisów? Czy nie było/jest to naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych?

Były właściciel miał obowiązek zgłoszenia zmiany właściciela w ciągu 30 dni. Przekazał jednocześnie "dane osobowe".

W interesie nabywcy pojazdu leży udanie się do ubezpieczyciela zbywcy i wypowiedzenie OC. Jest na to 30 dni od zakupu. Polisa po tym czasie przeszła na Pana i automatycznie odnowiła się na kolejny rok.

Jak posiada Pan drugie ubezpieczenie - zgłoszenie do swojego ubezpieczyciela, proszę sprawdzić art. 28, może w tej sytuacji pomóc.

Od 15 lat mam automatycznie wznawianą polisę OC co roku.

Dzięki za odpowiedzi.

Sprawa niestety jest sprzed nowelizacji ustawy o ubezpieczeniach. Nie wiedziałem o krzywdzącym, automatycznym odnowieniu polisy, nie wypowiedziałem umowy i wykupiłem OC w innym TU. Teraz już sprawa jest u komornika całkowicie bez mojego udziału. Co ciekawe, w sądzie elektronicznym brak akt. Szukam możliwości podważenia należności składki czy sporządzenia umowy bez mojego udziału stąd pytanie o dane osobowe.

Powrót