Automatyczne dodawanie treści z kanałów RSS na moją stronę

• Autor wątku Autor wątku BoneCrasher
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BoneCrasher

Witam!

Zamierzam napisać stronę, która będzie miała wbudowany czytnik RSS, a jej zadaniem jest co jakiś czas odczytywanie newsów z subskrybowanych stron tak, aby na mojej stronie pojawiały się nowinki z innych serwisów (oczywiście sam wstęp, link do reszty artykułu będzie prowadził do oryginalnego źródła). Moje pytanie brzmi: czy nie łamię w ten sposób żadnych praw autorskich? Jak daleko mogę się posunąć, aby nie łamać prawa?

Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi ;)

Zasadniczo to jest rozpowszechnianie, na które trzeba mieć zgodę.
Natomiast ustawa przewiduje tutaj pewne wyłączenie (dozwolony użytek prywatny):

Art. 25.
1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) aktualne artykuły na tematy polityczne, gospodarcze lub religijne, chyba że zostało wyraźnie zastrzeżone, że ich dalsze rozpowszechnianie jest zabronione,
c) aktualne wypowiedzi i fotografie reporterskie,
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań i artykułów, o których mowa w pkt 1 lit. a) i b),
3) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych,
4) mowy wygłoszone na publicznych zebraniach i rozprawach; nie upoważnia to jednak do publikacji zbiorów mów jednej osoby,
5) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów.
2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b) i c), twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.
3. Rozpowszechnianie utworów na podstawie ust. 1 jest dozwolone zarówno w oryginale, jak i w tłumaczeniu.
4. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio do publicznego udostępniania utworów w taki sposób, aby każdy mógł mieć do nich dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, z tym że jeżeli wypłata wynagrodzenia, o którym mowa w ust. 2, nie nastąpiła na podstawie umowy z uprawnionym, wynagrodzenie jest wypłacane za pośrednictwem właściwej organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi.

Dziękuję za odpowiedź ;)

Czyli przed wyświetlaniem newsów z innych stron muszę poprosić autorów subskrybowanej strony o zgodę, lub publikować tylko małe wycinki z artykułów?

No dobrze. A ja chcę stworzyć stronę www o inwestowaniu, oszczędzaniu itp. Znalazłem podobną stronę w internecie, na której zamieszczono całe artykuły i komentarze różnych analityków finansowych czyli zamieszczono cały artykuł z podaniem na dole imienia i nazwiska autora, nazwy np. towarzystwa w którym pracuje oraz adresem strony Finanse - serwis biznesowy - WP.PL - Finanse - Wirtualna Polska z której chodzi ten artykuł, czy to jest działanie zgodne z prawem?
Czy ja na swojej stronie mogę też takie artykuły wykorzystać?

Nie wiem czy to nie będzie naruszenie regulaminu, ale podam adres tej strony:
Bankieronline.pl - Fundusze inwestycyjne

Powrót