autor artykułu a redaktor

• Autor wątku Autor wątku mastablasta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mastablasta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
dzień dobry, mam następujący problem, otóż moja partnerka, napisała pewien artykuł, wysłała ten artykuł drugiej osobie w celu zredagowania, jak się potem okazało, osoba redagująca wystawiła na portale internetowe owy artykuł, podpisany swoim imieniem i nazwiskiem. Moje pytanie jest takie, czy osoba redagująca ma prawo do takich działań? Osoba która redagowała ten artykuł, tłumaczy się tym, że musiała go zredagować, dlatego ma prawo do takich działań. Bardzo proszę o informacje w tej sprawie.
pozdrawiam

mastablasta napisał:
Osoba która redagowała ten artykuł, tłumaczy się tym, że musiała go zredagować, dlatego ma prawo do takich działań. Bardzo proszę o informacje w tej sprawie.
W ogólności przyjmowane jest, że prace redakcyjne przy tekście nie prowadzą do powstania współautorstwa utworu (Art.8. oraz 9. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' - zwanej dalej upaipp.), ani do powstania opracowania utworu (Art.2. upaipp), gdyż ze swojej natury stanowią tylko techniczną korektę tekstu, nie wnosząc do niego elementów indywidualnych, a tym bardziej twórczych.
mam następujący problem, otóż moja partnerka, napisała pewien artykuł, wysłała ten artykuł drugiej osobie w celu zredagowania, jak się potem okazało, osoba redagująca wystawiła na portale internetowe owy artykuł, podpisany swoim imieniem i nazwiskiem.
Jeśli więc nie było jakichś specjalnych umów pomiędzy redaktorem a twórcą tekstu, wtedy są możliwe następujące sytuacje, w zależności od relacji pomiędzy utworem pierwotnym a zredagowanym:
  • przywłaszczenie autorstwa - jeśli redakcja nie wniosła istotnych elementów twórczych do dzieła, to byłby to zwykły plagiat.
  • dokonanie opracowania utworu pierwotnego - jeśli redakcja wniosła jednakże do utworu znaczący oraz istotny wkład twórczy mogłoby powstać opracowanie utworu pierwotnego. Wtedy redaktor miałby prawo (zgodnie z Art.2. upaipp) podpisać nowo powstałe dzieło swoim nazwiskiem.
W takich sytuacjach mogłyby wystąpić więc naruszenia:
  • osobistych praw autorskich - nieoznaczenie utworu nazwiskiem autora Art.16. dla przypadku plagiatu oraz Art.2. dla przypadku opracowania.
  • majątkowych praw autorskich - brak zgody na korzystanie z utworu - Art.17. dla przypadku plagiatu
  • autorskich praw do zezwalanie na realizację prawa zależnego - brak zgody na wykorzystywanie opracowania utworu - Art.2. dla przypadku opracowania
Odpowiedzialność za takie czyny może być dwu rodzajów - karna i cywilna - można dochodzić niezależnie z obu tytułów (najlepiej: najpierw karna - następnie cywilna).
  • Art.78. upaipp - odpowiedzialność cywilna za naruszenie osobistych praw autorskich;
  • Art.79. do 80. upaipp - odpowiedzialność cywilna za naruszenie majątkowych praw autorskich oraz praw do zezwalania na realizację prawa zależnego;
  • A1rt.115. do 123. - odpowiedzialność karna.

w artykule są w zasadzie w niektórych częściach tego artykułu są dodane tylko inne słowa, nawet duże fragmenty tekstów są identyczne z pierwowzorem, dziękuję bardzo Chris za świetną odpowiedź która jest bardzo pomocna, już będziemy wiedzieli co mamy z tym fantem zrobić, jeszcze raz wielkie dzięki...
pozdrawiam

Powrót